NOS NieuwsAangepast

Studenten eisen uitzonderingen langstudeerdersboete

Drie studentenorganisaties vinden het niet eerlijk: Doe je ontzettend je best voor een bestuur of je haalt als huismoeder in de avonduren nog een bachelor. Dan krijg je opeens een boete op de mat. Langstudeerders zijn namelijk niet altijd luie studenten, maar ook vaak de mensen die een stapje extra zetten.

Vanaf het komende collegejaar moeten studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen 3000 euro extra betalen bovenop hun collegegeld. Het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen vinden dat de boete bepaalde groepen studenten extra hard raakt en spannen daarom een rechtszaak aan tegen de Staat.

"We zijn het eigenlijk met de hele langstudeerdersboete niet eens, maar deze dingen kloppen ook juridisch gewoon niet," zegt LSVb-voorzitter Pascal ten Have. Het gaat de organisaties om twee groepen studenten. Studenten die bijvoorbeeld een jaar in een bestuur hebben gezeten, voordat de langstudeerdersboete er was, en nu opeens meer moeten gaan betalen. En deeltijdstudenten, die alleen in de avonduren studeren en er daarom langer over doen.

Allebei hebben ze, volgens de drie organisaties, goede redenen om een jaartje langer te studeren en moet voor hen een uitzondering worden gemaakt. Volgens de voorzitter van de LSVb wordt deze groep studenten afgestraft voor hun extra werk. "Dat ontmoedigt om door te studeren."

Volgens een advocaat die gespecialiseerd is in onderwijszaken is het heel lastig om een wet die al is goedgekeurd aan te vechten. En de Eerste Kamer heeft de langstudeerdersboete in juli goedgekeurd. De rechter zal bekijken of de wet in strijd is met de Europese regels voor onderwijs. "En dan kunnen de studenten nog wel eens gelijk krijgen, want volgens de Europese regelgeving moet iedereen toegang hebben tot onderwijs", zegt deze advocaat. Daarnaast heeft de Nederlandse regering een internationaal verdrag ondertekend waarin is afgesproken dat er langzaam toe wordt gewerkt naar kosteloos hoger onderwijs voor iedereen. De langstudeerdersboete staat hier haaks op.

De studentenorganisaties hopen dat de rechter nog voor de start van het nieuwe collegejaar uitspraak doet.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl