NOS NieuwsAangepast

NASA werft nieuwe astronauten

NASA heeft een website geopend om nieuwe astronauten aan te trekken. Volgens een woordvoerder gaat het om de grootste wervingsactie in de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

"De NASA is op zoek naar kandidaat-astronauten voor het Internationale Ruimtestation ISS en toekomstige onderzoeksreizen dieper de ruimte in", valt te lezen op de site. Wie zich wil aanmelden, moet beschikken over "creativiteit, ambitie, moed en nieuwsgierigheid".

Daarnaast moeten sollicitanten Amerikaans staatsburger zijn, is een wetenschappelijke graad in bijvoorbeeld wiskunde of biologie vereist en moet er Russisch geleerd worden. Het baantje levert een salaris op tussen de 64.000 en 141.000 dollar per jaar.

Ook belooft de NASA dat nieuwe werknemers veel zullen reizen, niet alleen in de ruimte, maar ook op aarde.

Toekomst

NASA krijgt jaarlijks al veel open sollicitaties maar is de nieuwe campagne begonnen om de ruimtevaart onder de aandacht van een nieuwe generatie te brengen. Nu de spaceshuttle in de motteballen is gegaan, is namelijk een belangrijk visitekaartje weggevallen.

De komende jaren zal NASA werken aan plannen voor de toekomst. Omdat er onder andere een bezoekje aan een asteroïde op het programma staat, zal daar een volledig nieuw ruimtevaartuig voor ontwikkeld worden.

Zonder nieuwe wervingscampagne zou de organisatie wel eens met een astronautentekort te kampen kunnen krijgen.

Geëerd

Vier oudere astronauten worden vandaag door het Amerikaanse Congres geëerd met de Gold Medal. Dat is de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS. Eerder kregen onder anderen Walt Disney en de Dalai Lama de Gouden Medaille.

Het gaat om de bemanningsleden van de Apollo 11: Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin. Ook de 90-jarige oud-senator John Glenn krijgt de medaille. Hij was in 1962 de eerste Amerikaan die om de aarde cirkelde.

De Apollo 11 was de eerste bemande missie die op de maan landde. De inmiddels 81-jarige Armstrong was de eerste mens die op de maan liep, Aldrin de tweede. Collins bemande op dat moment het ruimtevaartuig dat rond de maan cirkelde.

De eerste astronauten die in dienst kwamen van NASA waren allemaal piloten die door de luchtmacht waren geselecteerd. Sinds die Original Seven zijn er 323 astronauten geselecteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl