NOS NieuwsAangepast

Nieuwe beschuldigingen tegen geestelijken

Er zijn nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de gepensioneerde bisschop Cor S. en drie andere geestelijken. Dat meldt de Wereldomroep.

De beschuldigingen komen van een voormalig priesterstudent uit Kenia. De man zou als minderjarige misdienaar zijn misbruikt en op latere leeftijd nogmaals. Hij had toen besloten een priesteropleiding te gaan volgen bij de missionarissen van Mill Hill.

Cor S. en drie andere Nederlanders zijn aan deze congregatie verbonden. Een van de geestelijken tegen wie beschuldigingen zijn geuit, is inmiddels overleden.

Interpol

De Keniaan heeft zijn verhaal gedaan tegenover de Ierse zedenpolitie, omdat hij in de veronderstelling was dat een van de geestelijken Iers was. De Ierse politie heeft via Interpol contact gezocht met Nederland.

Zowel de Nederlandse politie als het Openbaar Ministerie zegt niet van de zaak op de hoogte te zijn. Interpol wil niet reageren, maar denkt dat de zaak mogelijk "om tactische redenen" wordt stilgehouden.

Meer misbruik

Het Vaticaan haalde bisschop Cor S. in 2009 weg uit Kenia, nadat was uitgekomen dat hij daar een andere minderjarige jongen had misbruikt. De Nederlandse politie heeft na berichten in de media proces-verbaal opgemaakt, maar zal de bisschop niet vervolgen, omdat het slachtoffer geen aangifte heeft gedaan.

De nu 42-jarige Keniaan heeft tegen in totaal zes geestelijken van Mill Hill beschuldigingen geuit. De congregatie spreekt de beschuldigingen allemaal tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl