NOS NieuwsAangepast

Italiaanse rente weer boven 7 procent

Italië ligt weer onder vuur op de kapitaalmarkten. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties is vanmorgen opnieuw opgelopen tot boven de 7 procent.

Volgens handelaren hebben investeerders en beleggers niet veel vertrouwen in een voortvarende aanpak van de financiële en economische problemen in het land.

Vorige week piekte de Italiaanse rente zelfs tot 7,5 procent. Ingrijpen door de ECB en de vervanging van premier Berlusconi door Mario Monti deed de rente uiteindelijk weer dalen tot rond de 6,5 procent.

Veilig en onveilig

Uit de oplopende rente van gisteren en vandaag blijkt dat de markten wantrouwend blijven zolang de concrete bezuinigingsplannen en het plan van aanpak onduidelijk zijn.

Volgens handelaren zou de ECB ook vanmorgen actief geweest zijn in het opkopen van Italiaans schuldpapier, maar dit heeft geen effect gehad op de rente.

De stijgende rente en de dalende obligatiekoers geven aan dat beleggers uit Italiaans schuldpapier stappen. Veelal wordt de overstap gemaakt naar veiliger schuldpapier, zoals Duitse obligaties. De Duitse rente daalt daardoor naar slechts 1,75 procent.

Spaanse en Belgische schuld

Ook Spanje en België staan onder druk van de markten, waardoor de rente op Spaans en Belgisch schuldpapier stijgt. Spanje haalde vandaag voor 3,2 miljard euro schatkistpapier binnen tegen meer dan 5 procent rente, een rente die in 14 jaar niet zo hoog is geweest.

In België moet voor een 10-jarige staatslening al 4,8 procent rente worden betaald. Ter vergelijking: een Nederlandse 10-jarige staatslening 'kost' 2,38 procent, dus minder dan de helft.

Beurzen

Op de aandelenmarkten worden de rentes op de obligatiemarkten nauwlettend gevolgd. Ze zorgen voor fors dalende beurskoersen.

Rond de middag tekenden de belangrijkste Europese beurzen verliezen op van 1 tot meer dan 2 procent. Vooral banken en verzekeraars staan op verlies. Beleggers zijn beducht dat de uitdijende schuldencrisis de financiële sector hard raakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl