NOS NieuwsAangepast

Nederlandse economie gekrompen

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal gekrompen met 0,3 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat de Nederlandse economie krimpt ten opzichte van het kwartaal ervoor. Nederland doet het daarmee slechter dan Duitsland en Frankrijk, die vandaag betere cijfers lieten zien dan verwacht.

De krimp in Nederland komt vooral doordat huishoudens minder besteden en door een bescheiden groei van de export. Consumenten gaven het afgelopen kwartaal ruim 1 procent minder uit dan in de drie maanden ervoor. Ze kochten vooral minder auto's, kleding en schoenen. Ook in de horeca werd minder uitgegeven, mede door het matige weer in de zomermaanden.

Banengroei

De uitgaven van de overheid daalden ook flink door bezuinigingen en minder werkgelegenheid. Alleen aan de zorg gaf de overheid opnieuw meer uit.

Verder speelt mee dat er nauwelijks nieuwe banen zijn gecreëerd. Na seizoenscorrectie is het aantal banen in het derde kwartaal vrijwel gelijk aan dat in het tweede kwartaal. Ook de groei in investeringen stagneerde.

Nederland zit door de krimp van de economie nog niet in een recessie. Daarvan is pas sprake wanneer er twee opeenvolgende kwartalen een negatieve economische groei is. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar is de Nederlandse economie wel gegroeid.

Seinen op oranje

Minister Verhagen van Economische Zaken zegt in een reactie op de cijfers van het CBS dat de seinen voor de economie op oranje staan. Volgens hem krijgt de onrust over Europa vat op de Nederlandse economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl