NOS NieuwsAangepast

Arrestaties bij ontruiming Occupy New York

In New York zijn zeventig arrestaties verricht bij de ontruiming van het Occupy-kamp in een park bij Wall Street. Volgens het gemeentebestuur zijn de veiligheid en gezondheid in het geding.

Burgemeester Bloomberg van New York zegt dat niets doen "geen optie" meer was. "We konden niet wachten tot iemand in het park vermoord zou worden of gewond zou raken, voordat we iets zouden doen."

Volgens Bloomberg moeten de demonstranten tijdelijk weg en mogen ze na een schoonmaakactie weer terugkomen. Wel moeten ze dan hun tenten en andere kampeerspullen thuislaten.

Felle lampen

De ontruiming begon rond 01.00 in de nacht, dat is 07.00 uur in Nederland. Felle lampen werden opgesteld rond het park en honderden politieagenten met helmen en schilden begonnen het gebied te ontruimen.

De meeste demonstranten zijn zonder verzet vertrokken, maar volgens de politie was er middenin het park een kleine groep die niet weg wilde gaan. Sommigen hadden zich met kettingen aan elkaar vastgebonden. Rond 9 uur in de ochtend was het park ontruimd.

Sinds half september bivakkeerden zo'n tweehonderd demonstranten in het New Yorkse park uit protest tegen het financiële systeem. Dat zou voornamelijk gunstig zijn voor bedrijven en rijken.

Amsterdam

Het New Yorkse protest heeft navolging gekregen in andere steden over de hele wereld, waaronder Amsterdam.

In de Amerikaanse stad Oakland ontruimde de politie gisteren nog een tentenkamp van Occupy-demonstranten. In Oakland verloopt het Occupy-protest het grimmigst van alle betogingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl