NOS NieuwsAangepast

Jordanië vraagt om aftreden Assad

De Jordaanse koning Abdullah heeft president Assad van Syrië opgeroepen om af te treden. Tegenover de BBC zei Abdullah dat de president het belang van Syrië het best zou dienen als hij het veld ruimt.

Abdullah is de eerste Arabische leider die Assad openlijk oproept om af te treden. Jordanië is een buurland van Syrië en heeft felle kritiek op de manier waarop het Syrische regime optreedt tegen betogers.

Sancties

De Europese Unie heeft intussen de sancties tegen Syrië verscherpt. Die treffen nu nog eens 18 leden van het regime van Assad. Op de zwarte lijst stonden al 56 namen.

De Assad-getrouwen mogen niet meer naar de Europese Unie reizen en mogelijk worden hun tegoeden in de EU bevroren. Voor wie de sancties gaan gelden, wordt morgen bekendgemaakt.

Maatregelen

Frankrijk vindt dat de EU moet gaan nadenken over maatregelen om de Syrische bevolking te beschermen tegen aanvallen door leger en politie. Minister van Buitenlandse Zaken Juppé zei dat hij hoopt dat de VN-Veiligheidsraad snel met een standpunt komt.

Vorige maand blokkeerden China en Rusland nog een VN-resolutie die het geweld in Syrië veroordeelde. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat hij erop rekent dat die landen ook toekomstige VN-sancties zullen blokkeren.

Excuses

De Syrische regering bood vandaag excuus aan voor de aanvallen op ambassades. Dit weekeinde werden in de hoofdstad Damascus en de havenstad Latakia diplomatieke posten van Turkije, Saudi-Arabië en Frankrijk aangevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl