NOS VoetbalAangepast

Wordt Imtech Arena ook van Oranje?

Op 21 juni 1988 dichtte Evert ten Napel het Volksparkstadion in Hamburg toe aan Oranje na de winst op West-Duitsland in de halve finales van het EK.

Nu, 23 jaar later, nemen beide landen het voor het eerst weer tegen elkaar op in Hamburg.

Het Volksparkstadion is verbouwd en gaat inmiddels door het leven als Imtech Arena. Het stadion blijft echter heilige grond voor Oranje, dat het laatste team is dat Duitsland daar een nederlaag toebracht.

Sindsdien speelde Die Mannschaft nog vijf interlands in Hamburg. Dat leverde vier zeges en een gelijkspel op.

De laatste keer dat Nederland en Duitsland elkaar troffen was op 17 augustus 2005. In Rotterdam werd toen een vriendschappelijke wedstrijd (voor zover dat kan tussen Nederland en Duitsland) gespeeld en die eindigde in 2-2. De teller kwam daarmee op 37 ontmoetingen. Oranje won tien keer en Duitsland dertien keer.

Duitsers soeverein, Oranje hapert

Duitsland plaatste zich soeverein voor het EK van volgend jaar. De ploeg van bondscoach Joachim Löw won al zijn tien groepsduels met 34 doelpunten voor en zeven tegen.

De Duitsers verloren dit jaar een van hun twaalf wedstrijden. In maart verslikten ze zich in een oefenduel met 1-2 in Australië, dat daardoor samen met Spanje het enige land is dat sinds augustus 2008 van Duitsland én Nederland won.

Het is even wennen, maar het Nederlands elftal heeft al twee duels op rij niet gewonnen. In de EK-kwalificatiereeks werd verloren in Zweden (3-2) en afgelopen vrijdag kwam Oranje voor eigen publiek niet voorbij Zwitserland (0-0).

Löw niet bang voor Nederland

Löw kijkt met veel zelfvertrouwen uit naar de oefeninterland tegen Nederland. De keuzeheer ziet geen reden om Oranje te vrezen.

"We zijn niet bang voor Nederland. Dat lijkt me niet aan de orde", zegt hij. "Beide teams spelen altijd om te winnen. Het wordt een aanvallend en interessant duel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl