NOS NieuwsAangepast

750 orang-oetans gedood op Borneo

Het gaat slechter met de orang-oetan dan gedacht. Op Borneo, waar de meeste mensapen leven, zijn in een jaar tijd 750 orang-oetans gedood, zeggen onderzoekers.

Ze interviewden 7000 Indonesiërs op Borneo en op basis van de antwoorden kwamen de onderzoekers van PloS One tot het getal van 750 gedode apen. De apen worden gedood om de landbouw te beschermen en voor het vlees, of omdat mensen bang zijn voor de dieren.

Bedreigd

Volgens de onderzoekers vormt het gedrag van mensen een grotere bedreiging voor de soort dan werd gedacht. In Indonesië leeft 90 procent van de orang-oetans die nog in het wild voorkomen.

Als gevolg van de ontbossing wordt het leefgebied van de apen steeds kleiner. De meeste van de 50.000 tot 60.000 dieren leven in bossen die worden gebruikt voor de industrie, zoals de productie van palmolie en rubber.

Het Indonesiche ministerie van Bosbouw noemt de cijfers 'bombastisch' en betwijfelt of ze kloppen. De onderzoekers zeggen dat het tijd wordt dat de autoriteiten de realiteit onder ogen zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl