NOS NieuwsAangepast

Rosenthal op bezoek in Tripoli

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is op bezoek in Tripoli. Hij sprak in de Libische hoofdstad met voorzitter Jalil van de Libische Overgangsraad en interim-premier al-Qeeb.

Rosenthal zei na zijn ontmoeting met al-Qeeb dat het onderzoek naar de vliegramp in Tripoli, waarbij in mei vorig jaar 70 Nederlanders omkwamen, nog zeker een half jaar gaat duren. Vanwege de opstand in het land lag het onderzoek de laatste maanden stil.

De minister zei in Tripoli dat 70 procent van het onderzoek klaar is. "Maar er is nog veel te doen", voegde hij eraan toe.

Tegoeden

Rosenthal praatte met de nieuwe Libische machthebbers ook over bevroren tegoeden van het verdreven regime. Hij zegde toe dat Nederland zo snel mogelijk 2 miljard dollar aan tegoeden vrijmaakt. Nederland beloofde al eerder Libische tegoeden te ontdooien, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Volgens Rosenthal is het geld hard nodig. "De overgangsregering moet zware inspanningen leveren om het leger en de politie op te bouwen", zei hij. "Libië heeft het geld nu nodig."

Ontwapening

Verder pleitte de minister ervoor dat Libische burgers worden ontwapend en dat draagbare raketten worden ontmanteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl