NOS NieuwsAangepast

Rutte verdedigt euro-aanpak bij FDP

Premier Rutte heeft in Duitsland de geplande uitbreiding van het euroreddingsfonds verdedigd. "Het fonds is nodig om het vertrouwen in de euro te herstellen", zei de premier in een toespraak tot de ledenraad van de Duitse liberale partij FDP.

Het zogeheten Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) moet in 2013 het noodfonds EFSF vervangen. Volgens Rutte moet dat leiden tot een strikter begrotingsbeleid in alle eurolanden, maar voor Nederland is het uitgesloten dat het fonds een soort zelfbedieningswinkel wordt, waar alle landen probleemloos geld kunnen krijgen, zei Rutte.

In Duitsland steggelen de leden van de FDP, een zusterpartij van de VVD, al maandenlang over steun aan de euro-maatregelen.

Noordelijke euro

In Ruttes eigen VVD pleit directeur Van Schie van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de partij, vandaag voor een eigen euro voor de noordelijke eurolanden: de neuro.

In een interview met het AD zegt hij dat er nu een besluit over de toekomst van de munt moet worden genomen, omdat anders de kosten alleen maar oplopen. "We worden steeds verder het moeras in getrokken."

Van Schie wil zwakke landen als Griekenland en Italië kwijt, net als Frankrijk, waar de politiek invloed wil hebben op de centrale bank.

De VVD'er heeft moeite met de "propagandapraatjes" over de welvaart die de euro zou hebben gebracht. Dat de munt Nederland veel welvaart heeft gebracht, noemt hij "nooit aangetoond en onbewijsbaar". Van Schie vreest dat ons land "een zware klap" krijgt door de eurocrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl