Silvio Berlusconi afgetreden

De Italiaanse premier Silvio Berluscioni is even na half tien zaterdagavond afgetreden. Hij heeft het ontslag van zijn regering ingediend bij president Napolitano. Daarmee komt een voorlopig eind aan een tijdperk. Berlusconi speelde zeventien jaar lang een hoofdrol in de Italiaanse en Europese politiek.

De Kamer van Afgevaardigden was, net als de Senaat, eerder vandaag akkoord gegaan met het pakket bezuinigingen van zestig miljard euro. Berlusconi had beloofd te vertrekken als het parlement de bezuinigingen zou goedkeuren.

Kort na het aannemen van het bezuinigingsplan kwam Berlusconi's kabinet voor de laatste keer bijeen. De zitting was rond half acht afgelopen. Het Italiaanse persbureau ANSA meldde daarna dat Berlusconi naar president Napolitano zou gaan. Daar kwam hij omstreeks negen uur aan.

Vertrouwen

Het vertrouwen in Berlusconi was de laatste weken zo sterk gedaald dat de rente op de staatsleningen van Italië hard opliep. Dat vergrootte de druk op Berlusconi om af te treden.

Hij wordt opgevolgd door voormalig eurocommissaris Mario Monti. Die zal waarschijnlijk morgen al met de vorming van een tijdelijke regering beginnen. Ook zal hij waarschijnlijk ook wel de eerste maatregelen aankondigen om voor maandag de markten gerust te stellen.

Hervormingspakket

De Kamerleden stemden over het hervormingspakket van 60 miljard euro. De hervormingen zijn een eis van de EU en moeten het vertrouwen van de financiële markten in Italië herstellen. Gisteren werd het pakket in de Senaat al aangenomen.

Met het vertrek van Berlusconi komt, in ieder geval voorlopig, een eind aan een periode van 17 jaar waarin de Milanees de Italiaanse politiek domineerde. Het is nog niet duidelijk of Berlusconi meedoet aan de verkiezingen die voor begin volgend jaar gepland staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl