NOS NieuwsAangepast

Amerikaans veteranenprobleem groeit

De hulpverleners voor veteranen kunnen de komende jaren hun borst nat maken. De VS kent al honderdduizenden veteranen die dakloos zijn en psychische problemen hebben. Dat aantal zal de komende jaren verder stijgen als de militairen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan terugkeren, is alom de verwachting.

Als er al wat te helpen valt. Het aantal zelfmoorden onder veteranen is schrikbarend hoog. Elke dag plegen achttien veteranen zelfmoord. Daarmee zijn de veteranen verantwoordelijk voor twintig procent van alle zelfmoorden in de VS.

De VS telt momenteel zo'n twee miljoen voormalige militairen. De meesten van hen hebben meerdere tours of duty achter de rug. Veel van hen keren terug met een post-traumatisch stresssyndroom.

De meeste zelfmoorden worden gepleegd door veteranen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan, zo blijkt uit onderzoek. Het gaat dus meestal om relatief jonge mensen. Hoeveel Vietnam-veteranen suicide pleegden, is niet bekend, omdat er in die tijd geen cijfers werden bijgehouden.

Nederland

In Nederland wordt het aantal zelfmoorden onder veteranen niet bijgehouden. Het is dus ook niet bekend of Nederlandse militairen significant vaker zelfmoord plegen dan anderen, zegt Jan Schoeman van het Veteraneninstituut.

"Er doen wel veel indianenverhalen de ronde. Zo werd ooit beweerd dat er tijdens de Dutchbat-missie in Srebrenica tientallen zelfdodingen waren. Na onderzoek bleek er geen enkel geval te zijn dat aantoonbaar te wijten was aan zelfmoord. In sommige gevallen zoals een eenzijdig auto-ongeluk kun je alleen vermoeden dat het zelfmoord is geweest."

Ook woordvoerster Anne van Pinxteren van het ministerie van Defensie is niet bekend met meer zelfdodingen onder teruggekeerde militairen. Ze wijst op het verschil tussen het Amerikaanse en het Nederlandse leger. De Amerikanen zijn al tien jaar in Afghanistan en acht jaar in Irak. Bovendien worden Amerikaanse militairen vaak meerdere keren uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl