NOS NieuwsAangepast

Senaat Italië achter bezuinigingen

De Italiaanse Senaat heeft ingestemd met een drastisch bezuinigingspakket. De maatregelen werden met overgrote meerderheid aangenomen, 156 stemmen voor, 12 tegen. De maatregelen moeten nu nog door de Kamer van Afgevaardigden. Die behandelt het wetsvoorstel morgen.

Als het Huis het pakket ook aanneemt, wat waarschijnlijk is, dan is de weg vrij voor premier Berlusconi om af te treden. Hij had gezegd dat hij zou opstappen als het bezuinigingspakket door het parlement zou komen.

Overigens staat er nog een kabinetsbijeenkomst op het programma na de stemming in het Huis. Dat voedt weer speculaties dat Berlusconi toch nog op één of andere manier probeert aan te blijven.

Bezuinigen

Italië moet fors bezuinigen om niet in dezelfde positie te belanden als Griekenland. In het plan staat dat Italië bijna 60 miljard euro moet bezuinigen. Verder moeten de belastingen worden verhoogd. De salarissen van ambtenaren worden tot 2014 bevroren.

Ook de pensioenleeftijd moet omhoog naar 67 jaar, dat is een van de eisen van de Europese Unie. Ook wordt de accijns op brandstof waarschijnlijk verhoogd. Daarnaast moet het ambtenarenapparaat flink inkrimpen en de arbeidsmarkt voor jongeren en vrouwen moet gestimuleerd worden.

Wapens

In het pakket aan maatregelen dat de Senaat behandeld heeft, zat ook een nieuwe bepaling over de wapenverkoop. Zo wordt de wapenverkoop nu geliberaliseerd. Dat betekent dat de registratie van wapenbezit wordt afgeschaft.

"In Italië heb je 800.000 mensen die jagen. De controle op wapens wordt nu als onprettig ervaren. Blijkbaar is men erin geslaagd om dit onderwerp er nu ook door te sluizen", zegt correspondent Bas Mesters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl