Kabinet ziet niets in PVV-onderzoek

Tweede Kamer»
Tweede Kamer ANP

Premier Rutte en minister De Jager van Financiën zien niets in het PVV-onderzoek naar de kosten van de terugkeer van de gulden.

Ze benadrukken dat de euro van groot belang is voor de Nederlandse economie, in een reactie op het PVV-plan om te onderzoeken wat het opgeven van de euro kost.

"Terug naar de gulden moeten we niet doen. Dat is geen optie", aldus minister De Jager. Hij vindt het ook onhandig dat er op het moment van een eurocrisis onrust wordt veroorzaakt.

Positief

Volgens de premier kan het onderzoek ook positief uitpakken als blijkt dat het beter is als de euro blijft. "Dan hebben we bredere steun voor dit kabinetsbeleid," aldus Rutte.

De regeringspartijen VVD, CDA en oppositiepartij PvdA reageren nogal laconiek op de aankondiging van Wilders. "Wij zijn bezig met het sterk houden van de euro. Het is prima als andere partijen onderzoek naar de gulden doen", zegt een CDA-woordvoerder.

"Ze moeten vooral onderzoeken wat ze willen", zegt het PvdA-Kamerlid Plasterk. "We zien er inhoudelijk niets in, want het opgeven van de euro gaat veel geld kosten."

Conclusies trekken

Volgens de VVD hebben veel onderzoeken aangetoond dat de terugkeer naar de gulden Nederland veel geld gaat kosten. De partij vindt dat de PVV zich wel aan de uitslag van het onderzoek moeten binden. "Als blijkt dat het inderdaad duurder is, moet de PVV er wel conclusies uit trekken", zegt VVD-Kamerlid Harbers.

D66-leider Pechtold vraagt zich af waarom PVV-leider Wilders ook niet de herinvoering van de dukaat onderzoekt.

Oppositiepartij SP noemt een onderzoek "nooit verkeerd". "Wij willen alleen terug naar de gulden als in de euro blijven duurder is", zegt het SP-Kamerlid Irrgang. "Nu is dat nog niet zo, maar dat moment komt wel dichterbij."

Deel deze pagina

Audio

  • Rutte: euro is van ongelooflijk groot belang voor Nederland Minister-president Rutte pareert de kritiek van gedoogpartner op de euro. Rutte begrijpt wel dat Nederlanders zich zorgen maken.
  • De Jager: euro heeft ons veel opgeleverd De euro heeft Nederland veel opgeleverd en dit kabinet zet ferm in op het behoud van de munt. Dat zegt minister De Jager in reactie... op het onderzoek dat gedoogpartner PVV wil laten doen naar de kosten van de terugkeer van de gulden. Barbara Terlingen sprak de minister van Financiën voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering.
  • Rutte: landen moeten zich aan afspraken houden Griekenland heeft een nieuwe premier en Italië zoekt nog naar een andere leider. Buiten de financiële problemen zijn de landen... dus ook politiek instabiel. Premier Rutte zegt dat het belangrijk is dat landen zich aan afspraken houden.

Video

De Jager ziet niets in PVV-onderzoek

Minister De Jager ziet niets in een onderzoek naar de kosten om de gulden weer in te voeren.

Video en Audio

Meer video en audio