NOS NieuwsAangepast

Lucas Papademos: rustige technocraat

In eigen land gerespecteerd, in Europese hoofdsteden graag gezien. Een technocraat, een rustige analyticus, een bruggenbouwer. De bankier Lucas Papademos als nieuwe premier van Griekenland: het had volgens velen slechter gekund.

Papademos werd in 1947 geboren in Athene. Kort na zijn middelbareschooltijd ging hij naar de VS om daar natuurkunde te studeren aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Later werd dat economie en promoveerde hij op het onderwerp werkgelegenheid en inflatie.

Papademos keerde in 1985 terug naar Griekenland. Vanaf dat moment stapte Papademos, die getrouwd is met een Nederlandse vrouw, in de bankwereld.

Kritiek

Hij trad toe tot de Griekse centrale bank, waar hij van 1994 tot 2002 president was. Het was een spannende tijd: de Griekse economie moest worden klaargestoomd om tot de euro te kunnen toetreden.

Met de kennis van nu wordt hij om die reden door de buitenwacht bekritiseerd; hij had kunnen weten dat de begrotingscijfers die Griekenland destijds aan Brussel voorlegde een geflatteerd beeld van de Griekse economie gaven. Papademos wijst die kritiek van de hand.

Papandreou

In 2002 stapte hij over naar de Europese Centrale Bank (ECB) waar hij onder de net afgetreden president Trichet diende als vicepresident. Dat deed hij tot vorig jaar. Sindsdien was hij adviseur van de regering van premier George Papandreou.

En nu is Papademos zelf premier. Morgen, om 13.00 uur Nederlandse tijd, presenteert hij zijn regering. Daarin zit waarschijnlijk ook Evangelos Venizelos, de minister van Financiën die de afgelopen dagen premier Papandreou openlijk afviel.

Noodsteun

Papademos heeft een enorme takenlijst voor zich liggen. Zijn eerste klus is te zorgen dat het Europese noodplan door het Griekse parlement wordt goedgekeurd. Zonder die goedkeuring krijgt Griekenland niet de volgende lening ter waarde van 8 miljard euro van de in totaal 130 miljard euro aan noodsteun.

Papademos heeft geen nauwe partijbanden en dat kan hem in de gepolariseerde Griekse politiek van pas komen. Verder geldt hij als deskundig en was hij bij de ECB altijd groot voorstander van begrotingsdiscipline. Om die reden heeft de buitenwereld hem met enthousiasme als premier onthaald.

Maar een garantie voor succes is het allerminst. Nu al staat vast dat de Griekse economie nog verder door het dal moet voordat het weer beter gaat. Dit jaar krimpt de economie waarschijnlijk met 6 procent, volgend jaar met ruim 2 procent. En of het in 2013 beter wordt, is nog maar de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl