Den Haag ontslaat weigerambtenaar

Homohuwelijk»
Homohuwelijk CharlesFred / Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

De gemeente Den Haag heeft een weigerambtenaar ontslagen. De man wilde geen huwelijken sluiten tussen partners van hetzelfde geslacht.

De ambtenaar van de burgerlijke stand is een oud-raadslid van de ChristenUnie-SGP, Wim Pijl (67). Hij zei onlangs in een interview dat hij principiële bezwaren heeft tegen het trouwen van homo's en lesbiennes.

"Als christen ken ik vanuit de Bijbel maar één huwelijk: dat tussen een man en een vrouw. Dat weegt voor mij heel zwaar."

Verplichten

Naar aanleiding van het interview heeft de gemeente Den Haag een gesprek met Pijl gevoerd. Toen hij niet terugkwam van zijn uitspraken, heeft de gemeente hem ontslagen.

Overigens had Pijl voor maandag een partnerschapsregistratie tussen twee mannen gepland staan. Die ceremonie had hij aangenomen zonder te weten dat het om twee homo's ging. Pijl wilde niet op de afspraak terugkomen.

Volgens homobelangenorganisatie COC zijn er 104 weigerambtenaren in Nederland. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil hen verplichten ook homo's te trouwen.

Aanvechten

Pijl wil het ontslag aanvechten, zegt hij tegen het persbureau ANP. "Ik ben intens verdrietig en zeer teleurgesteld over dit besluit", zegt Pijl in een reactie.

"Ik mag homostellen niet discrimineren, maar ik word nu zelf wel gediscrimineerd. Ik ga serieus kijken wat mijn juridische mogelijkheden zijn."

Pijl zal worden bijgestaand door de vakbond RMU, die het ontslag "onthutsend" noemt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 237 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2493 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 902 keer afgespeeld

Meer video en audio