NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt verkoop Scheringa-collectie

De duizend Nederlandse schilderijen uit de Scheringa-collectie mogen niet onderhands worden verkocht aan een particulier. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Deutsche Bank, die de werken in onderpand heeft, wilde de collectie onderhands aan een particulier verkopen in plaats van op een openbare veiling. De anonieme koper wilde de kunstwerken via musea toegankelijk maken voor het Nederlandse publiek. Deutsche Bank moest de rechter toestemming vragen voor de onderhandse verkoop.

De curatoren wilden de verkoop tegenhouden, omdat er fiscale risico's aan een onderhandse verkoop zouden kleven, die er bij een openbare verkoop niet zijn. Volgens de rechter zijn de fiscale gevolgen van een onderhandse verkoop moeilijk te beoordelen.

Taxatie

Bovendien is niet duidelijk of de Scheringa-collectie op een openbare veiling niet veel meer zal opbrengen dan de bijna 14 miljoen die door de particulier is geboden. De rechter wees daarbij op de grote verschillen in taxatie door de veilinghuizen Christie's en Sotheby's.

Daarom is het volgens de rechter niet aannemelijk dat het particuliere bod voor alle betrokkenen ook het beste bod is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl