NOS NieuwsAangepast

EU-geld vaker verkeerd besteed

Het aantal fouten bij het besteden van Europees geld is vorig jaar tot 3,7 procent gestegen. Dat komt neer op zo'n 4,5 miljard euro. In 2009 ging het nog om 3,3 procent. Onder de fouten vallen bijvoorbeeld lidstaten die onterecht subsidie kregen of lidstaten die geld niet volgens de regels besteedden.

De Europese Rekenkamer zegt dat de fouten mogelijk te wijten zijn aan de ingewikkelde regels voor aanbestedingen en subsidies.

De Rekenkamer keurde voor de zeventiende keer op rij de jaarrekeningen van de Europese Unie af. Daarbij werden vooral fouten aangetroffen in de bestedingen van landbouw- en regionale subsidies. Het gaat dan om geld dat wordt besteed onder verantwoordelijkheid van nationale overheden.

Ter verantwoording

Meerdere partijen in het Europees Parlement reageren kritisch op de misstanden rond de Europese uitgaven. D66 wil dat het parlement voortaan de nationale ministers van Financiën ter verantwoording kan roepen, omdat het vooral de nationale ministeries zijn die het geld uit Brussel verkeerd uitgeven.

Ook vindt de partij dat lidstaten die onvoldoende meewerken bij het opsporen van onregelmatigheden voorlopig moeten worden geschorst voor Europese subsidies.

De SP noemt de situatie een "rommeltje". De partij eist veel hardere afspraken met de lidstaten over de controle op de besteding van EU-subsidies. Het parlement zou de Europese Commissie moeten kunnen dwingen dergelijke afspraken te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl