NOS NieuwsAangepast

Hogere straf in Puttense moordzaak

De dader in de Puttense moordzaak heeft in hoger beroep 18 jaar celstraf gekregen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald. De straf is 3 jaar hoger dan de rechtbank 2 jaar geleden oplegde.

Het hof acht bewezen dat de 36-jarige Ron P. de Puttense stewardess Christel Ambrosius in 1994 heeft verkracht en vermoord. P. was ten tijde van de moord 19 jaar oud.

Dna-onderzoek

Ron P. kwam in beeld toen zijn dna overeen bleek te komen met de sporen die in 1994 op het lijk zijn gevonden. Hij werd op 20 mei 2008 in Delft aangehouden. Het dna van P. werd in 2005 afgenomen, nadat hij was veroordeeld voor de mishandeling van zijn vriendin.

P. maakte bezwaar tegen opname van zijn dna in de landelijke databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), maar de rechter verklaarde in de herfst van 2007 dat dat ongegrond was. Het NFI legde vervolgens het verband tussen de verdachte en de Puttense moordzaak.

Gerechtelijke dwaling

Lange tijd werden de Puttenaren Wilco Viets en Herman Dubois voor de moord verantwoordelijk gehouden. In 2002 kregen ze na 7 jaar te hebben vastgezeten eerherstel. De Puttense moordzaak wordt gezien als een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de geschiedenis van Nederland.

De dader Ron P. is ook nog verdachte in een andere grote zaak, die van de moord op het Rijskwijkse meisje Anneke van der Stap. Zij werd op 22 juli 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in Rijswijk. Die rechtszaak begint volgende maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl