Papademos nieuwe premier Griekenland

De nieuwe Griekse premier stond vanmiddag de media te woord»
De nieuwe Griekse premier stond vanmiddag de media te woord EPA

Econoom Lucas Papademos wordt de nieuwe interim-premier van Griekenland. Dat heeft het kantoor van de president bekendgemaakt na vier dagen onderhandelen. Hij wordt morgen rond het middaguur geïnstalleerd.

De naam van Papademos deed al enkele dagen de ronde, maar het leek erop dat hij als kandidaat was afgevallen omdat hij te veel eisen stelde.

Papademos wordt de opvolger van premier Papandreou, die vorige week zijn ontslag indiende om de vorming van een regering van nationale eenheid mogelijk te maken. Papandreou was sinds oktober 2009 minister-president van Griekenland.

Bankier

De 64-jarige Papademos was ruim acht jaar lang vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. Daarvoor stond hij jarenlang aan het hoofd van de centrale bank van Griekenland.

De oud-bankier moet ervoor zorgen dat het Griekse parlement het Europese noodplan voor het land snel goedkeurt. Daarnaast moet hij ingrijpende bezuinigingen en sociale hervormingen bewerkstelligen.

Volgens oud-directielid van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin is Papademos een rustige en analytische man die boven de partijen staat. "Hij zal proberen de zaken aan te pakken vanuit wat economisch slim is en hij heeft geen politieke ambities", aldus Hoogduin.

Deel deze pagina

Video

  • video Papademos interim-premier van Griekenland Lucas Papademos is de nieuwe interim-premier van Griekenland. Dat is vanmiddag na vier dagen onderhandelen... bekend geworden.
  • video Conny Keessen over Papademos De nieuwe interim-premier van Griekenland wordt Lucas Papademos. Dat heeft het kantoor van de president... bekendgemaakt, na 4 dagen van onderhandelen. In Athene correspondent Conny Keessen.

Audio

  • Papademos: ik ben geen politicus De econoom Lucas Papademos wordt de interim-premier van Griekenland. Voor de benoeming van Papademos is druk overlegd gevoerd... tussen de verschillende Griekse partijen. Correspondent Conny Keessen in Athene geeft een korte schets van Papademos.
  • Papademos bij coalitiebesprekingen Griekenland In Athene is de oud vice-president van de ECB, Lucas Papademos aangekomen in het presidentieel paleis. Hij is daar aangeschoven bij... de coalitiebesprekingen. Correspondent Conny Keessen volgt de ontwikkelingen in Griekenland.
  • 'Papademos kan boven de partijen staan' Lex Hoogduin kent interim-premier Lucas Papademos van Griekenland. Hoogduin is hoogleraar Monetaire Economie aan de UvA en tot... voor kort directeur bij De Nederlandsche Bank en leerde zo Papademos kennen als een 'uitstekend academisch econoom'.

Video en Audio

Meer video en audio