NOS NieuwsAangepast

Toyota haalt 420.000 auto's terug

Toyota haalt wereldwijd zo'n 420.000 auto's terug omdat er mogelijk problemen mee zijn. Een onderdeel van de krukas, de krukaspoelie, kan kapot gaan.

Het probleem veroorzaakt volgens de Japanse autofabrikant geluidsoverlast. Daarnaast kan het het sturen bemoeilijken. Zo'n 283.000 Toyota's en 137.000 Lexus-auto's, het luxere merk van Toyota, worden teruggehaald.

Volgens Toyota zijn er wereldwijd 79 klachten binnengekomen. Voor zover bekend hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan.

Uit voorzorg

De meeste auto's die worden teruggehaald rijden in Japan en de Verenigde Staten. In Nederland krijgen zo'n 230 Lexus-bestuurders het verzoek om hun auto te laten controleren. Het gaat onder meer om de modellen RX 330 en RX 400h die gemaakt zijn tussen 1 juni 2004 en 31 januari 2005.

Toyota zegt dat de kans op problemen heel klein is. Uit voorzorg wil de fabrikant het onderdeel toch controleren en waar nodig vervangen.

Eerder problemen

Begin dit jaar werden ook al duizenden Lexus-auto's uit de RX-serie teruggehaald. Toen bleek dat het middenstuk tussen de voorstoelen niet goed was bevestigd.

In heel Europa werden ruim 37.000 auto's teruggehaald, nadat in de VS bij drie auto's de bekleding had losgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl