NOS NieuwsAangepast

Parijs wil VN-uitspraak over Iran

Frankrijk wil een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het rapport van de IAEA over Iran. Het atoomagentschap heeft sterke aanwijzingen dat Iran aan een kernwapen werkt en maakt zich daar ernstige zorgen over.

In een IAEA-rapport (pdf) dat dinsdag werd gepresenteerd, staat dat Iran computermodellen heeft getest die alleen maar voor een atoombom kunnen worden gebruikt.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé heeft gezegd dat Iran kan rekenen op sancties zonder weerga als het land samenwerking weigert met de internationale gemeenschap. "We kunnen deze bedreigende situatie niet toestaan", aldus Juppé.

Ook Duitsland is voor nieuwe sancties. Londen zint op manieren om de druk op de regering in Teheran te verhogen.

Rusland

Rusland zal nieuwe, hardere sancties tegen Iran niet steunen. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het persbureau Interfax.

"Nieuwe sancties tegen Iran worden internationaal beschouwd als instrument om het regime in Iran omver te werpen. Dat vinden wij onaanvaardbaar", aldus onderminister Gennacy Gatilov.

China

China wil dat er een vreedzame oplossing komt voor de Iraanse nucleaire kwestie.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat China het rapport van de IAEA nog bestudeert maar riep Iran op om zich "flexibel en eerlijk" op te stellen.

Iran

De Iraanse president Ahmadinejad heeft gezegd dat zijn land "geen jota" zal veranderen aan het nucleaire programma. De beschuldiging dat Iran een kernwapen ontwikkelt, is volgens hem op niets gebaseerd.

De "absurde" beschuldiging komt van de VS en doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het IAEA, zei hij in een toespraak op de staatstelevisie.

"Iran is wijs. Wij gaan geen twee bommen maken tegenover de 20.000 bommen die jullie in het westen hebben. Wij ontwikkelen iets waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, fatsoen, religie en gerechtigheid", aldus Ahmadinejad.

Iran heeft altijd beweerd dat het atoomprogramma alleen is bedoeld voor het opwekken van energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl