NOS NieuwsAangepast

Presentatie Grieks kabinet verwacht

Uit Athene komen berichten dat de belangrijkste politieke leiders het eens zouden zijn geworden over een interim-regering. In de loop van de dag zou deze regering worden gepresenteerd. Premier Papandreou is om 11 uur bij president Papoulias. Daarna staat nog een bijeenkomst van de politieke leiders gepland.

Voorlopig zitten de Griekse partijleiders nog wel aan de onderhandelingstafel. Wie de regering van nationale eenheid gaat leiden, is nog niet duidelijk. Premier Papandreou van de PASOK-partij en oppositieleider Samaras van de conservatieve partij Nieuwe Democratie voeren sinds maandag moeizaam overleg.

Papadimos

In de Griekse media wordt gezegd dat de vroegere topman van de Griekse centrale bank Lucas Papademos, die veel genoemd wordt als tijdelijke premier, niet goed ligt bij de conservatieven van oppositieleider Samaras.

Weer andere berichten melden dat de Griekse minister van Financiën, Evangilos Venizoles, dwarsligt omdat Papademos het hele economische team van de regering zou willen vervangen. Ook zijn er berichten dat Papademos geen zin heeft in de zware klus.

Schriftelijk akkoord

Er staat veel op het spel voor de Grieken. Het land moet een nieuwe regering vormen om de noodleningen te kunnen ontvangen, het moet alles in het werk stellen om een faillissement te voorkomen en het land moet zijn plaats in de eurozone waarborgen.

De Europese Unie heeft de politieke leiders in Griekenland en de president van de centrale bank in Athene gevraagd om schriftelijk akkoord te gaan met de voorwaarden voor een nieuwe lening. Ook de nieuwe premier moet het document ondertekenen. Oppositieleider Samaras verzet zich daartegen.

Referendum

De Griekse politieke crisis ontstond nadat premier Papandreou tegen ieders verwachting in een referendum uitriep over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. De premier kreeg internationaal, van de Griekse oppositie en vanuit zijn eigen partij zware kritiek te verduren.

Toen ook oppositieleider Samaras had gezegd het steunpakket te willen aannemen, trok Papandreou zijn plannen voor een referendum in. Hij heeft gezegd bereid te zijn op te stappen als premier als er een nieuwe overeenkomst is. Afgelopen weekend overleefde hij nog wel een vertrouwensstemming in het Griekse parlement.

In februari worden er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl