NOS NieuwsAangepast

Albayrak daagt NOS voor Raad voor Journalistiek

Nurten Albayrak, de inmiddels geschorste bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), daagt de NOS voor de Raad voor de Journalistiek.

Dat meldt NRC Handelsblad. Aanleiding is de uitzending van het NOS Journaal van 18 september van dit jaar, waarin op basis van anonieme bronnen werd bericht over de angstcultuur in het COA-hoofdkantoor en over geldverspilling. Die bronnen noemden Albayrak onder meer een 'despote' en een 'zonnekoningin'.

Minister Leers

Albayrak beschouwt de uitzending als 'grof en beledigend', zegt zij tegenover NRC Handelsblad. Ook zouden er feitelijke onjuistheden in zitten. Door de uitzending heeft zij grote schade opgelopen, benadrukt zij.

De COA-topvrouw staat inmiddels op non-actief, nadat zij in de nasleep van de NOS-reportage onjuiste informatie had gegeven aan minister Leers over haar salaris. Een poging om via een kort geding terug te komen, liep eerder spaak.

Verantwoording

In de ogen van Albayrak is het onjuist dat de NOS zich bij dit verhaal heeft gebaseerd op anonieme bronnen en zou de Raad van Journalistiek dat moeten uitspreken: "Juist van een publieke omroep mag je adequate berichtgeving verwachten. Zoals de NOS deze zaak heeft aangepakt, kun je iedereen kapot maken, iedereen tot de hielen afbreken. Ik wil voorkomen dat zo'n journalistieke aanpak de norm wordt in dit land", zegt ze in de NRC.

Albayrak was vanavond onbereikbaar voor de NOS. Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws zegt in een reactie: "Ons heeft hier niets over bereikt, maar ik wacht een eventuele procedure bij de Raad voor de Journalistiek met vertrouwen af. We hebben gedegen onderzoek gedaan en zijn natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan voordat we tot publicatie zijn overgegaan." Hij wijst op de uitgebreide verantwoording die de NOS over de publicaties rond het COA heeft afgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl