NOS NieuwsAangepast

IAEA: Iran werkte aan kernwapen

Het Internationaal Atoomagentschap heeft sterke aanwijzingen dat Iran aan een atoombom werkt. In een IAEA-rapport staat dat Iran computermodellen heeft getest die alleen maar voor zo'n bom kunnen worden gebruikt.

Het VN-agentschap schrijft dat het zeer bezorgd is over mogelijke militaire toepassingen van het kernprogramma. Het rapport noemt onderzoek dat Iran heeft gedaan in 2008 en 2009 "bijzonder zorgwekkend". Volgens het IAEA is "de toepassing van zulk onderzoek anders dan voor een nucleair explosief onduidelijk".

Ongemerkt produceren

Ook zou Iran geprobeerd hebben "informatie te bemachtigen omtrent het ontwikkelen van nucleaire wapens". Het land heeft volgens het rapport daarnaast "inspanningen geleverd om nucleair materiaal in de toekomst ongemerkt te kunnen produceren".

Het Atoomagentschap zegt verder dat Iran niet goed mee heeft gewerkt met inspecties. Hierdoor kan het IAEA geen uitsluitsel geven over het ontbreken van 'niet aangegeven nucleair' materiaal in het land. Alle nucleair materiaal hoort bekend te zijn bij het IAEA.

In het rapport staat ook dat het IAEA niet blij is met het in het ongeoorloofd bouwen van een kerncentrale bij Darkhovin. In 2009 bekritiseerde de nucleaire waakhond van de VN Iran al vanwege de bouw van een kernreactor bij Qom, die het land had verzwegen.

Militaire aanval

Het Westen waarschuwt al langer dat Iran mogelijk werkt aan een atoombom. De Israëlische president Peres sprak zaterdag openlijk over de mogelijkheid van een militaire aanval op Iran. Volgens correspondent Thomas Erdbrink houden de Iraanse leiders geen rekening met zo'n aanval, omdat Israël al sinds 1992 dreigt Iran aan te vallen.

Iran zelf heeft altijd beweerd dat het atoomprogramma alleen is bedoeld voor het opwekken van energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl