NOS NieuwsAangepast

Berlusconi bereid op te stappen

Premier Berlusconi is bereid op te stappen zodra het Italiaanse parlement de plannen voor economische hervormingen heeft doorgevoerd. Dat zei hij na afloop van een gesprek met president Napolitano.

De stemming staat voor volgende week gepland in de senaat. Het Huis van Afgevaardigden zou eigenlijk half december pas stemmen, maar dat wordt nu waarschijnlijk vervroegd.

Volgens correspondent Andrea Vreede is het wel een aangekondigd aftreden met "een luchtje", omdat Berlusconi meteen heeft gezegd dat hij toe wil naar nieuwe verkiezingen. President Napolitano, die beslist over eventuele verkiezinge, zou ook kunnen aansturen op een zakenkabinet.

Meederheid

Eerder vandaag werd duidelijk dat Berlusconi in het parlement niet meer kan rekenen op een meerderheid. Het Huis van Afgevaardigden keurde de jaarrekening over 2010 goed, maar een meerderheid van de leden onthield zich van stemming.

Vanmiddag stemden 308 van de 630 parlementariërs voor. Voor een absolute meerderheid had de premier 316 stemmen nodig.

Asgrijs

De begroting is toch aangenomen omdat de oppositie zich onthield van stemming. Het doel daarvan was om aan te tonen dat Berlusconi geen meerderheid meer heeft in de Italiaanse Tweede Kamer. Dat bleek nu met de stemming. De oppositie riep Berlusconi direct na de stemming op om op te stappen.

De stemming over de jaarrekening is normaal gesproken een formaliteit in het Italiaanse parlement. Maar de linkse oppositie had al aangekondigd zich van stemming te onthouden om duidelijk te maken hoe zwak de steun voor de premier is.

Andrea Vreede twitterde dat Berlusconi na de stemming asgrijs zag, en de stemlijsten heeft doorgenomen om na te gaan wie hem heeft laten vallen.

Grote druk

Berlusconi staat al weken onder grote druk om op te stappen. Tegen de Italiaanse premier lopen verschillende rechtszaken, onder meer wegens seksschandalen.

De afgelopen dagen keerden steeds meer parlementariërs Berlusconi de rug toe. Ook zijn belangrijkste partner, Umberto Bossi van de partij Lega Nord, zei vanochtend dat Berlusconi moest plaatsmaken om een nieuwe rechtse coalitie mogelijk te maken.

Die coalitie zou dan onder leiding moeten komen te staan van Angelino Alfano, de voorzitter van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid, die overigens bekendstaat als vertrouweling van Berlusconi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl