NOS NieuwsAangepast

Australië voert belasting CO2-uitstoot in

Door correspondent Robert Portier

Australië voert volgend jaar een belasting in op CO2-uitstoot. De Senaat keurde het voorstel vandaag goed en maakte daarmee een eind aan een jarenlange discussie. De invoering is een belangrijke overwinning voor de veelgeplaagde premier Julia Gillard.

De 500 grootste vervuilers van het land moeten vanaf 1 juli gaan betalen voor hun uitstoot. In eerste instantie gaat het om een vast bedrag per ton uitstoot. In 2015 wordt dat omgezet in een marktsysteem waarbij uitstoot verhandeld wordt. Per hoofd van de bevolking is Australië de grootste vervuiler ter wereld.

Omstreden

Beprijzing van uitstoot is zeer omstreden in Australië, waar een groot deel van de economie leunt op de mijnbouw. Aan het besluit ging een jarenlange discussie vooraf. De vorige premier Kevin Rudd moest het veld ruimen omdat hij er niet in slaagde om een CO2-handelsverdrag op poten te zetten.

Afgelopen maand stemde het Lagerhuis al over de introductie van een carbon tax. Daar werd het voorstel met een meerderheid van slechts twee stemmen aangenomen. Ditmaal was vroegtijdig duidelijk dat het voorstel moeiteloos door de Senaat zou komen. Daar hebben de Groenen de beslissende stem.

Tegenstand

Nadat de Senaat de voorstellen had goedgekeurd, steeg gejuich op vanaf de publieke tribune. De invoering is een grote overwinning voor premier Gillard. Haar regering heeft te kampen met historisch lage cijfers in de opiniepeilingen. Achter de schermen wordt al een tijdje nadrukkelijk gesproken over het vervangen van de premier.

De conservatieve oppositie bood tot het allerlaatst fel tegenstand. De Coalition vreest dat de concurrentiepositie van Australië wordt aangetast en dat het leven voor de gewone Australiër fors duurder wordt als bedrijven de nieuwe belasting afwentelen op hun klanten.

Opposititeleider Tony Abbott heeft aangekondigd dat hij de belasting zal terugdraaien als zijn partij de verkiezingen wint. Die staan pas voor 2013 op de agenda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl