Weer cruciale stemming voor Berlusconi

Het is de dag van de waarheid voor de Italiaanse premier Berlusconi. Het Italiaanse parlement stemt vandaag over de staatsuitgaven van 2010 en de economische hervormingen. Uit de stemronde zal blijken of Berlusconi nog voldoende steun heeft om een meerderheid in het parlement te behouden.

Tijdens zijn jaren als premier overleefde Berlusconi al tientallen vertrouwensstemmingen, maar de stemming van vandaag lijkt cruciaal te zijn. Gisteren gingen de geruchten dat de 75-jarige premier al had besloten af te treden, nadat een aantal parlementariërs had aangegeven hem niet meer te steunen.

Volgens Giuliano Ferrara, voormalig woordvoerder en vertrouweling van Berlusconi, was het "een kwestie van uren, misschien zelfs minuten". Berlusconi zelf ontkende zijn vertrek, onder andere op zijn Facebookpagina.

Spuugzat

Volgens correspondent Bas Mesters zijn de Italianen zelf Berlusconi spuugzat. "Uit een enquête bleek gisteren dat 75 procent van de bevolking wil dat het afgelopen is voor de premier. Natuurlijk zijn er altijd nog partijgenoten die in hem een voorbeeld zien, maar ook zijn partij verliest steeds meer in de peilingen." Samen met coalitiepartner Lega Nord zou Berlusconi's partij nog maar op 36 procent van de stemmen kunnen rekenen.

Berlusconi heeft gisteren tot 02.00 uur 's nachts vergaderd met zijn partijgenoten en hen verteld dat hij nog 24 uur wil blijven om te kijken hoe die stemming in het parlement verloopt. "Maar ook tijdens die vergadering is hem weer gevraagd om opzij te stappen", aldus Mesters.

Schadepost

Een eventueel vertrek van Berlusconi zou een positieve wending kunnen hebben voor de financiële status van Italië. "Als er geruchten gaan dat hij opstapt, dan stijgt de beurs gewoon. Ook neemt dan de rente op de staatsobligaties af, waardoor het lenen voor Italië goedkoper wordt. Kortom, Berlusconi is op dit moment een schadepost voor Italië", zegt Mesters.

De Italiaanse premier staat onder zware druk, vooral omdat het voor Italië steeds duurder wordt om geld te lenen. De rente op Italiaanse staatsobligaties steeg gisteren nog verder. Beleggers vragen 6,58 procent rente om nog Italiaans schuldpapier te kopen. Dat komt akelig dicht bij de 7 procent die door economen wordt gezien als onhoudbaar.

Markten lijken er weinig vertrouwen in te hebben dat Berlusconi nog genoeg steun heeft om z'n hervormingsprogramma door te voeren.

Toezicht

Italië dreigt na Griekenland het nieuwe probleemland te worden. Vorige week werd het land door de internationale gemeenschap onder financieel toezicht gezet. Zowel het IMF als de EU hebben teams van financieel specialisten naar Rome gestuurd om te zorgen dat Italië de beloofde bezuinigingen ook echt doorvoert.

Italië is in grootte de derde economie in de eurozone. Investeerders vrezen dat de schulden zo hoog oplopen dat Italië geen geld meer kan lenen op de internationale markten. Het land is te groot om te hulp te schieten en de vrees bestaat dat Italië de andere eurolanden meeneemt in een vrije val.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl