NOS NieuwsAangepast

Nog geen interim-premier in Athene

In Athene is gisteravond urenlang overlegd over de vorming van een overgangsregering en de benoeming van een nieuwe premier. Het is nog niet bekend wat het overleg heeft opgeleverd, al zei een woordvoerder wel dat er vooruitgang is geboekt.

De socialistische PASOK en de conservatieve Nieuwe Democratie moeten de overgangsregering samenstellen.

Beide partijen zouden achter een plan staan om een nationaal kabinet te vormen dat de bezuinigingen door het parlement moet loodsen en nieuwe verkiezingen voorbereidt.

Grootste breekpunt is echter wie er zitting moet nemen in die nieuwe regering. De conservatieven zouden geen bewindspersonen willen leveren, terwijl de PASOK de verantwoordelijkheid voor de moeilijke beslissingen graag wil delen.

Papademos

Oud-ECB-topman Papademos wordt getipt als de belangrijkste kandidaat voor het premierschap. Hij was onder meer president van de Griekse centrale bank toen het land toetrad tot de euro.

Papademos zou gisteren zijn gearriveerd uit de VS, waar hij lesgeeft aan de Harvard universiteit.

Onder druk

Intussen houden de andere eurolanden Griekenland onder druk. De ministers van Financiën vragen de leiders van de twee grote Griekse partijen om een brief waarin ze met een handtekening bevestigen dat ze aan de eisen voor noodsteun willen voldoen.

"Het is essentieel dat de hele politieke klasse meewerkt om het vertrouwen in de Griekse toezeggingen te herstellen", zei eurocommissaris Rehn.

Pas als die garantie er is, zal worden overgegaan tot uitbetaling van de volgende tranche van de noodfondsen. Het gaat om een pakket van 8 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl