NOS NieuwsAangepast

Maastricht tegen vroege komst wietpas

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad van Maastricht verzet zich tegen de invoering van de wietpas per 1 januari 2012. Ze roepen minister Opstelten op de pas een jaar later in te voeren. Ook doen ze een oproep aan alle grensgemeenten met coffeeshops om samen op te trekken in het verzet tegen de snelle invoering.

De wietpas kan volgens de gemeenteraad alleen maar worden ingevoerd na goede voorlichting en het stellen van duidelijke randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld extra politiecapaciteit. In een gezamenlijke verklaring zeggen de fracties dat de minister daarvoor nog niets heeft geregeld.

"De gemeenteraad voelt zich niet serieus genomen en totaal overvallen door de snelle invoering zonder gedegen voorbereiding", staat er in de verklaring.

De komst van de wietpas leidde in veel gemeenten in Nederland tot verzet. Het zou leiden tot een toename van het aantal drugsrunners en dus een toename van de illegale handel.

Onderscheid mag

De wietpas geldt alleen voor mensen die in Nederland wonen. Zo moeten buitenlandse drugstoeristen worden geweerd. Per coffeeshop mogen maximaal 1000 tot 1500 passen worden uitgegeven.

Afgelopen zomer concludeerde het ministerie van Veiligheid en Justitie dat de invoering van de wietpas door kan gaan. Dat deed het na een uitspraak van de Raad van State. Het maken van een onderscheid tussen Nederlanders en buitenlanders is volgens de raad niet in strijd met Europese regels en de Grondwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl