NOS NieuwsAangepast

Papademos favoriet voor premierschap

Als we de Griekse kranten mogen geloven, is er één grote favoriet om de volgende Griekse premier te worden: de bankier Lucas Papademos. Hoewel hij een Nederlandse vrouw heeft, zullen weinig Nederlanders de 64-jarige Papademos kennen, maar in de internationale bankwereld is hij een bekende. Hij zat bijna negen jaar in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB).

Griekenland is op zoek naar een nieuwe premier, nu premier Papandreou opstapt en de twee grootste partijen van het land een regering van nationale eenheid gaan vormen. De oppositie had daarbij een belangrijke eis: vooral technocraten zonder partijbinding moesten in de regering komen.

Geen nauwe partijbanden

"Dat zal niet helemaal gaan lukken", zegt Griekenlandkenner Kees Klok, "maar met Papademos hebben ze wel een premier gevonden die geen nauwe partijbanden heeft. Hij wordt naar voren geschoven vanuit de socialistische partij, maar is daar nooit echt als politicus actief geweest."

Als Papademos inderdaad de nieuwe premier wordt, zal hij er de komende tijd vooral voor moeten zorgen dat het Europese noodplan in het Griekse parlement wordt goedgekeurd. De nieuwe premier zal dus ook belangrijk zijn voor de rest van Europa.

Beminnelijke man

Dan hebben we aan Papademos een goede, zegt Lex Hoogduin, oud-directielid van De Nederlandsche Bank. Hij kent Papademos al jaren, onder andere uit zijn tijd bij de ECB. "Het is een beminnelijke man, heel rustig en analytisch. Hij heeft een verstandige en een beheerste opstelling. Hij heeft als directeur van de Griekse nationale bank geprobeerd de overheid op het gebied van financiën discipline bij te brengen."

Daarbij heeft Papademos een voordeel: hij staat boven de partijen. Hoogduin: "Hij zal proberen de zaken aan te pakken vanuit wat economisch slim is en hij heeft geen politieke ambities. Dat is heel handig op het moment dat de rekeningen verdeeld moeten worden."

Griekenlandkenner Klok denkt er net zo over. "Hij wordt gezien als een integer persoon, er wordt positief over hem geschreven. Het Europese reddingsplan voor Griekenland moet in het parlement geratificeerd worden en dat zal nu wel lukken. Voor het eerst in de Griekse parlementaire geschiedenis slaan de twee grootste partijen de handen ineen."

Geen toversleuteltje

Maar wie verwacht dat met een aanstelling van Papademos alle Griekse problemen voorbij zijn, komt bedrogen uit. Hoogduin: "Er is nu niet een soort toversleuteltje dat het probleem oplost. Als Papademos succesvol is, krijgt hij het pakket door het parlement, maar dat is geen garantie voor een oplossing. Griekenland zal nog zeker twee heel lastige jaren krijgen. Op dit moment stijgt de schuld nog, over twee jaar zou die moeten gaan dalen. Dan pas zal de druk van de ketel gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl