NOS NieuwsAangepast

Europees dreamteam moet euro redden

Door economieredacteur Leen Kraniotis

Persbureau Reuters heeft het over het politburo voor de euro, The Economist noemt het 'The F-Team': de Groupe de Francfort, oftewel de Frankfurtgroep, is een informele groep van Europese leiders die zich de laatste weken heeft gevormd met als doel de euro te redden.

Bondskanselier Merkel van Duitsland en president Sarkozy van Frankrijk zitten erbij, net als José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie en Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders.

Verdere leden zijn, voor zover bekend: Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, directeur van het IMF en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurozone).

Sneller reageren

De leden van deze selecte club droegen tijdens de G20-top vorige week zelfs een Groupe de Francfort-speldje op hun kleding waaraan ze te herkennen waren.

De groep is ontstaan vanuit het idee dat het nodig is om sneller te kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen in de zich voortslepende schuldencrisis.

Op de G20-top is de groep vier keer bijeengekomen voor overleg. En vanuit die gesprekken kwam ook het idee om Griekenland te laten weten dat het land geen steun zou krijgen zolang het referendum niet van tafel was.

Buitengesloten

Nederland is niet vertegenwoordigd in de Groupe de Francfort. Volgens Reuters wordt er door landen als Nederland en Finland ook al geklaagd dat er beslissingen achter hun rug om worden genomen.

Een anonieme betrokkene bij de groep zegt daarover: "We moeten een balans vinden tussen legitimiteit en efficiëntie. De instituten van de eurozone zijn niet ontworpen voor crisismanagement, dus we moeten met nieuwe oplossingen komen".

Volgens hem betekent de aanwezigheid van EC-voorzitter Barroso en voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad, dat ook de belangen van kleinere landen vertegenwoordigd zijn.

Discussie

Ook al bestaat de Groupe de Francfort uit een beperkt aantal mensen, dat betekent nog niet dat alle neuzen daar dezelfde kant op staan.

De belangrijkste discussie binnen de groep gaat over de rol die de Europese Centrale Bank (ECB) moet spelen in de crisisbestrijding. De Fransen zouden willen dat de ECB ook geld gaat lenen aan het Europese noodfonds en wellicht ook direct aan landen. De Duitsers en de ECB zelf zouden daar vooralsnog fel tegen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl