NOS NieuwsAangepast

VO-raad waarschuwt voor strenge exameneisen

De strengere exameneisen in het voortgezet onderwijs zullen leiden tot een veel hoger aantal leerlingen dat zakt voor het eindexamen. Dit jaar zouden 18.000 scholieren extra hun diploma niet hebben gehaald. De raad voor het voortgezet onderwijs heeft dat berekend.

Op het vmbo zou het aantal gezakten verdubbelen. Op de havo en het vwo is er sprake van bijna een verdubbeling. Opvallend is dat meer meisjes dan jongens met de nieuwe eisen zouden zakken voor het examen.

Gefaseerd

De nieuwe eisen worden de komende twee jaar gefaseerd ingevoerd. Met ingang van dit schooljaar moeten leerlingen bijvoorbeeld gemiddeld een voldoende hebben voor het Centraal Examen om te kunnen slagen.

Op havo en vwo mogen leerlingen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één onvoldoende halen.

Uitval

Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter vreest voor meer uitvallers op middelbare scholen. "Scholen zullen hun uiterste best doen om te voorkomen dat deze cijfers werkelijkheid worden, maar ze kunnen geen ijzer met handen breken. De kans is reëel dat een grote groep extra leerlingen zal afstromen naar lagere niveaus of zelfs zal uitvallen."

De raad zegt verder dat de strengere eisen reëel zijn, maar dat het hoge tempo waarin de veranderingen worden doorgevoerd voor problemen zal zorgen.

De eisen van de examens gaan omhoog, omdat de hbo- en wo-instellingen vinden dat de kwaliteit van het middelbareschooldiploma terugloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl