NOS VoetbalAangepast

Spectaculaire zege Utrecht op Ajax

In een bizar duel met niet minder dan tien treffers heeft FC Utrecht in eigen huis met 6-4 van Ajax gewonnen.

Ajax kwam al snel op voorsprong via een intikkertje van Dmitri Boelykin. De Rus stond koud in het veld als vervanger van Siem de Jong, die al na drie minuten met een spierblessure was uitgevallen.

De thuisclub zat niet lekker in het duel en had een van richting veranderd schot van Nana Asare nodig voor de 1-1. De 2-1 kwam even later van Edouard Duplan.

Voor de 2-2 van het iets sterkere Ajax tekende André Ooijer, die even eerder aan rood was ontsnapt na een aanslag op de enkel van Rodney Sneijder. De derde van Ajax was om in te lijsten: een prachtige voorzet van Miralem Sulejmani werd door Boelykin hard tegen het net gekopt.

Utrecht haalt in tien minuten uit

FC Utrecht kwam na de pauze uitstekend uit de kleedkamer. Ajax werd onder druk gezet en binnen een mum van tijd was het 5-3. Daarbij zag keeper Kenneth Vermeer er twee keer niet goed uit.

Eerst verkeek hij zich op een voorzet en kopte Daan Bovenberg in. Bij de 5-3 schoot hij de bal in de voeten van speler Asare, die knap profiteerde. Daartussendoor had Jacob Mulenga voor de 4-3 gezorgd. De tweede helft was toen nog geen tien minuten oud.

Ajax had even nodig om bij te komen. Met een 'ingelopen' kopbal bracht Christian Eriksen de spanning weer terug. Ajax had kansen om ook nog gelijk te maken, maar na weer een fout van Vermeer, die deze keer de bal bij Anouar Kali bezorgde, werd het zelfs nog 6-4.

Trots op mentaliteit

"Het publiek was de grote winnaar", meende Utrecht-trainer Jan Wouters, die trots was op de mentaliteit van zijn ploeg. "Ajax was voetballend beter, maar ik moet mijn spelers een compliment maken voor de arbeid die ze hebben geleverd. Hopelijk kunnen we dit de komende weken ook opbrengen als we tegen een andere club voetballen."

Ajax-collega Frank de Boer had de wedstrijd niet woedend gadegeslagen. "Nee, eerder verbijsterd. Wat hebben wij slecht verdedigd. Het rare is dat ik ook veel goede dingen heb gezien. Maar als je de doelpunten zo weggeeft, wordt het moeilijk. Al had ik bij 5-3 achter nog steeds het idee dat we konden winnen. We waren namelijk voetballend veel beter."

De Boer houdt vertrouwen in Vermeer

Natuurlijk had De Boer ook gezien dat Vermeer bepaald zijn dag niet had. "Maar Kenneth heeft het de laatste weken erg goed gedaan. Volgende keer speelt hij gewoon weer.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl