NOS NieuwsAangepast

COA gaf miljoenen uit aan externen

Door redacteuren Bas de Vries en Hugo van der Parre

Topvrouw Nurten Albayrak, in opspraak vanwege onder meer haar hoge inkomen, was niet de meest verdienende manager bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Verschillende extern ingehuurde directeuren en adviseurs declareerden jaarlijks meer dan drie ton.

In totaal heeft het COA onder Albayraks leiding ruim 12 miljoen euro uitgegeven aan externe directeuren en managers, zo blijkt uit een tabel in een brief van haar tijdelijke opvolger Harry Paul aan minister Leers. Die brief, gedateerd 11 oktober, is in handen van de NOS.

Zeven jaar lang

Sinds 2004, toen Nurten Albayrak het bij het COA voor het zeggen kreeg, zijn 37 personen ingehuurd voor de positie van directeur of manager. Sommigen bleven één of twee jaar, maar een strategisch adviseur werkte zeven jaar onafgebroken als externe voor het COA. Hij kostte de organisatie in totaal meer dan 2 miljoen euro, met 2008 als topjaar met een inkomen van 389.005 euro.

Een andere dure kracht, nu belast met de reorganisatie van het COA, wordt ook al sinds 2007 ingehuurd. Het COA betaalde voor hem bij elkaar 1,1 miljoen in vier jaar tijd.

In 2010, het laatste complete boekjaar, waren er negen externen als directeur of manager in dienst, samen goed voor een dikke 2 miljoen euro. 2008 was het jaar met de meeste externen op de pay-roll: zeventien mannen en vrouwen.

Vraagtekens

Deskundigen op het gebied van beloning die de NOS heeft geraadpleegd, vinden 12 miljoen euro niet per se veel, afgezet tegen de totale personeelskosten van het COA van 127 miljoen. Een organisatie die te maken heeft met groei en krimp kan immers op die manier flexibel opereren.

Wel zetten ze vraagtekens bij arbeidsrelaties met externen van vier jaar en meer. Voor die functies zou men moeten streven naar vaste dienstverbanden.

Andere medewerkers

Het overzicht dat huidig directeur Harry Paul aan minister Leers stuurt, gaat alleen over externen op de twee hoogste niveaus. Daarnaast worden tal van externen ingehuurd voor lagere functies. De NOS beschikt over een intern memo waarin de normen voor de inhuur van die externe medewerkers worden vastgesteld.

Dat verschilt nogal per afdeling: de afdeling Management Services mag iemand 278.000 euro per jaar betalen. Zo weten we dat daar een interim-teamleider werd ingehuurd tegen een uurprijs van 212,70 euro. Ze bleef een half jaar en kostte 199.087,00 euro.

Voor de afdeling Opvang geldt 211.500,00 euro per jaar als norm, huisvesting moet het doen met 185.200,00 euro per jaar. Andere afdelingen komen lager uit.

Reacties zijn welkom op Bas.de.Vries@nos.nl of Hugo.van.der.Parre@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl