NOS NieuwsAangepast

Van der Laan: ik wil niet dat er doden vallen

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is bang dat er op termijn doden gaan vallen bij de viering van Koninginnedag in de hoofdstad.

Donderdag maakte Van der Laan bekend dat Koninginnedag voortaan een ander karakter moet krijgen. Grote feesten, zoals die van radiozenders SLAM!FM en Radio 538, zouden volgens de burgemeester beter op hun plek zijn buiten het centrum van Amsterdam.

De plannen stuiten op kritiek bij de organisatoren, die vrezen dat hun publiek massaal wegblijft.

Duisburg

Vanochtend legt Van der Laan in het Radio 1 Journaal uit waarom hij de veranderingen wil doorvoeren. "Koninginnedag in Amsterdam wordt elk jaar drukker, dronkener en agressiever. Wij gaan niet wachten tot hier iets gebeurt à la Duisburg. Dat willen we voor zijn", vertelt de burgemeester. Bij de Love Parade in Duisburg vielen vorig jaar 21 doden, toen paniek ontstond in de toegangstunnel.

"Veel Amsterdammers vinden Koninginnedag niet leuk meer. En nog belangrijker; ze vinden het niet veilig meer. Afgelopen Koninginnedag hadden we 287 arrestanten en 522 ambulanceritten, die vrijwel allemaal aan alcohol waren gerelateerd. Ik wil niet dat er doden vallen."

Zuidas

De burgemeester liet al eerder doorschemeren dat het wat hem betreft voortaan anders moet en heeft concrete ideeën voor de toekomst. "We willen dat mensen zelf gaan betalen voor hun eigen ambulancerit. Ook wil ik met winkels afspreken dat ze maximaal één biertje per klant verkopen, zodat je een drempel opwerpt."

Van der Laan benadrukt dat de grote feesten wat hem betreft niet hoeven te verdwijnen uit Amsterdam. "Evenementen met landelijke uitstraling krijgen echt hun plek wel, op de Zuidas of bij de Amsterdam Arena bijvoorbeeld. De binnenstad is gewoon te vol en te gevaarlijk."

Malieveld

De VVD-fractie in Den Haag heeft laten weten dat als Radio 538 zijn feest niet meer in het centrum van Amsterdam mag houden, dat het dan van harte welkom is in Den Haag.

Volgens raadslid Ibo Gülsen is het Malieveld meer dan geschikt voor een dergelijk evenement. "De koningin woont in Den Haag. Dat moeten we ieder jaar groots vieren", licht hij toe.

Het raadslid zinspeelt op een combinatie van de Haagse koninginnenacht en een evenement overdag, waarbij de radiozender dag en nacht een rol speelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl