IMF gaat toezicht houden op Italië

Italië heeft op de G20-top in Cannes ingestemd met toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie op de economische hervormingen in het land. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd op de G20-top in Cannes. Ze toonde zich enthousiast over de beslissing.

Italië heeft geen problemen met het toezicht van het monetaire fonds: "We moeten ervoor zorgen dat de doelen die Italië stelt geloofwaardig zijn en worden nagekomen. We hebben besloten dat het IMF hierbij betrokken moet worden."

Het IMF en de EU zullen afzonderlijk van elkaar toezien op de hervormingen in Italië en de resultaten apart rapporteren.

'Prachtig'

"We zijn bereid adviseurs van het IMF, op ons verzoek, mee te laten kijken met de Europese Commissie bij het monitoren van de afspraken die zijn gemaakt tijdens de laatste bijeenkomst van de Europese Unie", aldus een woordvoerder.

Italië staat onder grote druk om hervormingen door te voeren. Het land heeft een enorme staatsschuld. Gisteren werd bekend dat de rente op Italiaanse staatsobligaties opnieuw een record heeft bereikt.

Minister De Jager juicht de bemoeienis van het IMF met Italië toe. "Als Italië het IMF vrijwillig laat meekijken, is dat prachtig en als de Italianen noodsteun aanvragen, moet betrokkenheid van het IMF worden verplicht", vindt De Jager. "Italië heeft veel te lang gewacht om orde op zaken te stellen, dan is het goed dat er een vorm van permanent toezicht komt", aldus de minister.

Aanpak

Tijdens de EU-top eind oktober beloofde de Italiaanse premier Berlusconi dat hij het schuldenprobleem van zijn land zou aanpakken. Zo wil hij de pensioengerechtigde leeftijd in 2026 verhogen van 65 naar 67.

Andere maatregelen zijn onder meer de stimulering van het ondernemersklimaat, hervorming van de arbeidsmarkt, het versneld aanleggen van wegen en de modernisering van het openbaar bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl