NOS NieuwsAangepast

Ierland sluit ambassade Vaticaan

Ierland gaat zijn ambassade in Vaticaanstad sluiten. Hoewel het katholieke land van oudsher nauwe banden heeft met het Vaticaan, moet de vertegenwoordiging dicht wegens bezuinigingen.

De ambassade bij het Vaticaan was een van de oudste Ierse missies wereldwijd. Al sinds 1929, toen het land alleen nog maar ambassades had in Londen en Washington, is het land er vertegenwoordigd.

Omdat de economische baten van de post bij het Vaticaan echter nihil zijn, gaat hij op slot. Ierland moet namelijk flink bezuinigen om recht te blijven houden op economische steun van het IMF en Europa.

Naast het Vaticaan worden ook de ambassades in Iran en Oost-Timor gesloten. Dat levert jaarlijks 1,25 miljoen euro op.

Schandaal

Eerder dit jaar haalde de paus zijn nuntius terug omdat Ierland de kerk ervan beschuldigde een groot seksschandaal in de doofpot te hebben gestopt. Ierland benadrukt dat de beslissing daar niks mee te maken heeft. "Onze diplomatieke betrekkingen zullen doorgaan en blijven gewaardeerd", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Het Vaticaan is niet van plan de nuntiatuur in Dublin te sluiten en betreurt het besluit. "Het toont van weinig besef voor de belangrijke rol die de Heilige Stoel heeft in internationale betrekkingen en de historische banden tussen het Ierse volk en het Vaticaan in de loop der eeuwen."

De nuntius hoopt dat de Ierse regering zal terugkomen op het besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl