NOS SchaatsenAangepast

Titanenstrijd op NK afstanden

'Sven the Man' is terug. Na een volledig 'Kramer-loos' seizoen staat hij vrijdag weer aan de start van een officiële wedstrijd.

In Thialf komt het schaatsseizoen met de NK afstanden echt op gang.

Met de 5.000 meter, die in het seizoen 2010/2011 door Bob de Vries werd gewonnen, heeft het nationale titeltoernooi meteen een knallende opening. De rentree van de regerend olympisch kampioen, een zeer sterk deelnemersveld en de eeuwige strijd om World Cup-tickets maken de afstand bij voorbaat al boeiend.

Trappelen

Naast die ene Nederlandse titel liggen er startbewijzen (vijf) klaar voor wereldbekerwedstrijden in Tsjelyabinsk (Rusland) en Astana (Kazachstan). Volgens Koen Verweij, wiens Hofmeier-ploeg tegenwoordig als Team Hart door het leven gaat, zijn er zeker tien schaatsers die kans maken op deze tickets en allemaal staan ze te trappelen om Kramer eindelijk eens te verslaan.

Onder hen TVM-ploeggenoot Jan Blokhuijsen, die met grote ambities en evenveel vertrouwen aan het seizoen begint. "Ik was vorig seizoen de beste Nederlandse allrounder. En ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben om Sven van de troon te stoten."

In de laatste testcase van de NK kon hij zijn grote woorden nog niet waarmaken. Kramer reed een sterke 3.000 meter en bleef met 3.42,92 Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel, een andere concurrent binnen het team, vrij gemakkelijk voor.

Niet afgeschreven

Ook tijdens de eerste vijf kilometer van het nieuwe seizoen liet de Fries zien dat hij nog lang niet kan worden afgeschreven. Met 6.23,05 finishte hij maar een kleine seconde boven de winnende tijd op de NK van vorig jaar. Omdat Kramer zich vanwege zijn bovenbeenblessure niet kon kwalificeren voor de NK, besloot de KNSB hem na deze prestatie toch een startbewijs te geven.

Maar betekent dit ook dat Kramer zijn plekje als koning van het Nederlandse schaatsen dit seizoen moeiteloos weer kan innemen? Hij moet in ieder geval het gevecht aan met de BAM-ploeg, dat in Bob de Jong vorig seizoen een succesvolle rijder had. Samen met ploeggenoten als Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Arjan Stroetinga wil hij ook dit jaar de dienst uit gaan maken op de lange afstanden.

Beschermde status

De Jong heeft dankzij onder meer zijn wereldtitels op de vijf en tien kilometer en de wereldbekerzege van vorig seizoen een beschermde status tijdens de NK. Dat betekent dat hij slechts vormbehoud hoeft te tonen om zich te plaatsen voor de World Cups.

Bij de mannen hebben verder Stefan Groothuis (1.000 en 1.500 meter), Kjeld Nuis (1.000 meter), Jan Smeekens (500 meter) en Bob de Vries (10.000 meter) een beschermde status en bij de vrouwen zijn dat Margot Boer (500 en 1.000 meter), Diane Valkenburg (1.500 meter), Jorien Voorhuis (1.500 meter) en Ireen Wüst (1.000, 1.500 en 3.000 meter).

De beschermde schaatsers hebben op de betreffende afstanden aan een plek bij de beste acht voldoende voor een World Cup-ticket.

Kramer blijft overal rustig onder. Hij legt zichzelf niet de druk op van de huizenhoge favoriet. "Het doel is om op mijn oude niveau terug te keren. Daar ben ik nu nog niet. In eerste instantie richt ik me alleen op de vijf kilometer, daarna kijken we verder naar de allroundtoernooien."

Live op tv en internet

Vrijdagmiddag zijn de NK afstanden vanaf 16.00 uur live te zien bij de NOS, op tv en op internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl