Griekse crisis van minuut tot minuut

Premier Papandreou spreekt het Griekse parlement toe»
Premier Papandreou spreekt het Griekse parlement toe Reuters

Het referendum over het Europese reddingspakket lijkt van de baan. De Griekse premier Papandreou probeert de oppositie aan zijn kant te krijgen en met het reddingsplan in te stemmen. De grootste oppositiepartij wil dat de premier zijn ontslag indient. De beurzen hebben positief gereageerd op het nieuws dat het referendum waarschijnlijk niet doorgaat. In Cannes gaat de G20 top gewoon door.

20.15 uur: We sluiten het liveblog over de crisis in Griekenland.

Het ziet ernaar uit dat er geen Grieks referendum komt over het Europese noodhulppakket aan Griekenland. De regeringsleiders, bijeen in Cannes, reageren opgelucht. De positie van premier Papandreou is nog onduidelijk; de grootste oppositiepartij wil dat hij aftreedt, maar de premier zelf wil daar niets van weten.

Ook is nog niet duidelijk of er een regering van nationale eenheid komt, waarin ook de oppositie plaatsneemt. Als de oppositie dat niet wil, moeten er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden. Alle verdere ontwikkelingen over de Griekse crisis, de G20 en de financiële markten zijn uiteraard gewoon op NOS.nl te volgen.

20.04 uur: "Er is een politiek spel gespeeld"

Volgens verslaggever Eva Wiessing in Griekenland is er een politiek spel gespeeld met een heel verrassend resultaat.

"Papandreou heeft voor een groot deel zijn doel bereikt. Dat moet je hem nageven. De oppositie is zich rotgeschrokken van dat referendumplan en heeft nu voor het eerst onomwonden gezegd dat ze achter de steunmaatregelen staat en ook wil helpen die maatregelen uit te voeren."

19.49 uur: "Griekenland moet zich aan de afspraken houden"

Griekenland moet zich houden aan de voorwaarden van het reddingsplan dat de Europese leiders vorige week zijn overeengekomen. Dat hebben EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso verklaard op de G20 in Cannes. "De landen van de eurozone zijn bereid Griekenland te blijven steunen. Voorwaarde is wel dat Griekenland zich aan de afspraken houdt."

19.25 uur: Oppositieleider vraagt Papandreou ontslag te nemen

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van de partij Nieuwe Democratie is weggelopen uit een overleg in het parlement. Hij deed dat nadat hij premier Papandreou nogmaals had gevraagd zijn ontslag in te dienen. Samaras hamerde er verder op dat er binnen zes weken vervroegde verkiezingen moeten komen.

18.55 uur: Sarkozy reageert opgelucht

President Sarkozy heeft in Cannes opgelucht gereageerd op het nieuws dat Griekenland waarschijnlijk afziet van een referendum. Vanavond komen Europese leiders opnieuw bij elkaar in Cannes om over de schuldencrisis te praten. Sarkozy: "We kunnen een explosie van de euro niet accepteren. Die zou ook een explosie van de hele Europese Unie betekenen".

18.48 uur: 18.00 uur Journaal

In het Journaal van 18.00 uur werd uitgebreid stilgestaan bij de Griekse crisis.

18.47 uur: Minister De Jager over de Griekse plannen

18.46 uur: Correspondent Conny Keessen over de toespraak van Papandreou

18.03 uur: Waarom stegen de beurzen vandaag?

17.59 uur: Griekenland moet voor 15 december geld hebben

De Griekse minister van Financiën, Venizelos, heeft inmiddels het spreekgestoelte van premier Papandreou overgenomen. Hij zegt dat Griekenland nog tot 15 december geld heeft om de rekeningen te betalen, daarna ontstaan er problemen. Hij wil dat een groter deel van het parlement instemt met het noodplan, 180 van de 300 leden zouden dat moeten doen.

17.45 uur: Toespraak Papandreou

De Griekse premier Papandreou sprak zojuist in het parlement. Hij heeft niet letterlijk gezegd dat het referendum over het Europese steunpakket niet doorgaat, maar hij zei wel dat een referendum niet meer nodig is, als de Griekse oppositie zich ook achter het nieuwe Europese steunpakket schaart.

17.44 uur: Wat als de Grieken uit de euro stappen?

17.38 uur: Beurzen positief

Beurshandelaren zien de ontwikkelingen van vandaag in Griekenland als positief nieuws. Het lijkt erop dat premier Papandreou zijn referendumplan niet door zal zetten en dat heeft beurzen flink omhoog gestuwd. De AEX is gesloten op 305 punten, een winst van 2,31 procent. Grootste stijger op het Damrak was ING, meer dan 9 procent in de plus. Dat had waarschijnlijk ook te maken met de aangekondigde reorganisatie, die door beleggers positief werd ontvangen.

Ook andere Europese beurzen zijn positief. Parijs sloot 3,04 procent hoger en zelfs de beurs in Athene wist een winst te behalen, 1,86%.

17.31 uur: Griekenlandkenner Kees Klok over Griekse geruchten

17.29 uur: Oppositie zou bereid zijn tot akkoord

Terwijl Papandreou het parlement toespreekt meldt het financiële nieuwsbureau Dow Jones dat de leider van de oppositiepartij ND (Nieuwe Democraten) het Griekse noodplan steunt. Dat is een koerswijziging, want de partij riep tot op heden op om opnieuw te onderhandelen over het steunplan.

17.26 uur: "Als we afspraken kunnen maken is een referendum niet nodig"

Papandreou in het parlement: "Als we overeenstemming kunnen bereiken met de oppositie is een referendum niet nodig. Ik weet dat het heel makkelijk is om oppositie te voeren tegen deze regering, maar we moeten een akkoord bereiken."

17.19 uur: Papandreou: "We zullen volk nooit vragen of we in de euro willen blijven"

Premier Papandreou zegt dat hij de Grieken nooit in een referendum zou willen vragen of ze in de euro willen blijven of niet. "Dat is helemaal geen onderwerp van discussie. We willen in de euro blijven." Wel wilde hij in een referendum vragen of de Grieken het eens zijn met het steunpakket dat vorige week in Brussel werd afgesproken. "Als daarop het antwoord 'nee' is, dan is dat wel het begin van het einde voor Griekenland in de euro."

"Als we nu verkiezingen zouden uitschrijven kost dat veel tijd. Het is onduidelijk of we na die verkiezingen niet failliet zijn, terwijl we tijd aan het verspillen waren."

17.13 uur: Verhagen bevestigt standpunt Nederlandse regering

Vice-premier Verhagen bevestigt het standpunt van de Nederlandse regering. De Grieken krijgen geen geld van de rest van Europa als ze zich niet aan de afspraken houden.

17.05 uur: Papandreou spreekt in parlement

Papandreou is begonnen aan zijn rede in het parlement. Voor degenen die Grieks spreken is die hier te volgen.

"Of wij doorgaan met het referendum of niet, dat is onze beslissing. Misschien dat de financiële markten ons kunnen leiden, maar de beslissingen worden uiteindelijk door de regering en het parlement genomen."

17.04 uur: Geen euro, dan ook geen EU

Als Griekenland de euro verlaat, dan moet het land ook de Europese Unie verlaten. Dat staat volgens de Europese Commissie in de Europese verdragen. "Het verdrag bevestigt wat wij hier altijd al zeggen. Uit de euro stappen is niet mogelijk zonder uit de EU te stappen, volgens het verdrag. Dus dat is de huidige situatie."

16.59 uur: Correspondent Conny Keessen over Griekse crisis

16.55 uur: Radio1-journaal over Griekse crisis

16.52 uur: De Jager: "De vlag kan nog niet uit"

Volgens persbureau ANP, reageert minister Jan Kees de Jager (Financiën) voorzichtig op het bericht dat de Griekse regering bereid is af te zien van een referendum over het Europese reddingspakket voor zijn land. De vlag gaat bij De Jager nog niet uit, daarvoor is het ,,veel te vroeg'' zei de CDA-minister.

16.47 uur: "Papandreou blij dat hij referendum niet hoeft te houden"

Volgens de krant Financial Times gaat premier Papandreou zodadelijk een korte verklaring geven. Daarin zou hij het volgende zeggen.

"Ik ben blij dat we geen referendum hoeven te houden. Het referendum was nooit een doel op zich. Ik ga nu praten met de oppositie, zodat we samen de volgende stappen die we moeten nemen, kunnen bepalen."

16.33 uur: Referendum?

Ondertussen is totaal onduidelijk of het referendum dat de Griekse premier Papandreou eerder voorstelde, nog doorgaat. In zo'n referendum zou de Griekse bevolking zich kunnen uitspreken over het laatste Griekse steunpakket, maar toen Papandreou het afgelopen maandag aankondigde was er al direct veel weerstand.

Papandreou is nu bereid om het plan op te geven, maar hij stelt daarbij wel een eis. Er moet een overeenkomst zijn met de oppositie, over een regering van nationale eenheid. Alleen dan is hij bereid om af te zien van het referendum.

16.29 uur: Premier Papandreou blij met steun oppositie

De Griekse premier Papandreou is blij dat de oppositie het nieuwste Europese steunfonds steunt. Hij wil in gesprek met de oppositie om tot een akkoord te komen.

Verder ontkent Papandreou dat hij zou willen opstappen. En hij zegt dat een Grieks vertrek uit de eurozone geen optie is.

16.27 uur: Europa werkt aan plannen voor Griekse uittreding

Europa werkt aan plannen voor wat er moet gebeuren als Griekenland de eurozone verlaat. Dat heeft de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker gezegd in een gesprek met de Duitse TV zender ZDF.

"Ik wil er eigenlijk niet aan denken en we moeten het koste wat kost vermijden, maar als het zover komt zijn we er absoluut op voorbereid."

16.20 uur: Radio1 flitst over Griekse crisis

Wie in de auto ook het laatste nieuws wil volgen over de Griekse schuldencrisis, kan het beste Radio 1 opzetten. Daar zendt de NOS extra bulletins uit.

16.14 uur: Obama prijst Merkel

Ondertussen bij de G20 in Cannes steekt president Obama, de Duitse Bondskanselier Merkel een hart onder de riem. Hij prijst Merkels leiderschap en zegt: "We moeten er voor zorgen dat niet alleen de eurozone stabiel wordt, maar het financiële systeem in de hele wereld."

Merkel is het met Obama eens. "We kunnen niet alleen over Europa praten tijdens deze top de komende dagen, we moeten het echt ook over de wereldsituatie hebben."

16.06 uur: Conny Keessen over constante geruchten

Er lekken constant berichten uit de Griekse ministerraad. Het ene zegt dat Papandreou terug zou willen treden, daarna wordt dat weer ontkend. Een ander zegt dat Papandreou z'n referendum in zou willen trekken, maar ook dat is niet duidelijk. Correspondent Conny Keessen zegt dat bijna niets zeker is, zolang de ministerraad nog aan de gang is.

"Er lekken steeds berichten uit die ministerraad, maar dat zijn momentopnames die dan een half uur, uur later weer worden tegengesproken. Zeker is dat Papandreou onder grote druk staat om op te stappen, maar dat ie tegenstribbelt.

Inmiddels ligt er een voorstel van oppositieleider Samaras (conservatieve partij, grootste oppositiepartij) om een regering van nationale eenheid te vormen, een overgangsregering die zaken als het nieuwe steunpakket en de uitbetaling van 8 miljard Europees noodgeld zou moeten veiligstellen (in besprekingen met Europartners), maar het is uitgesloten dat ze dat zullen doen met Papandreou als premier.

Of dat allemaal gaat gebeuren hangt af van ministerraad en Papandreou.."

16.02 uur: Franse minister: "Europa kan wel zonder Griekenland"

Dat de Fransen serieus rekening houden met een eventueel vertrek van de Grieken uit de eurozone blijkt niet alleen uit de woorden van president Sarkozy. Minister Jean Leonetti van Europese Zaken zegt dat Europa "zich ook wel redt zonder Griekenland".

15.55 uur: Draghi: economische groei eurozone vertraagt

Ondertussen heeft de Europese schuldencrisis ook z'n weerslag op de reële economie. In een toelichting op de renteverlaging van de Europese Centrale Bank zegt ECB-president Draghi dat de economische groei in de eurozone steeds verder vertraagt. Ook de verwachtingen voor volgend jaar zullen naar beneden moeten worden bijgesteld, zo zei Draghi.

15.47 uur: "Griekenland kan zelf uit de euro stappen"

Griekenland kan zelf uit de euro stappen, maar de overige eurolanden hebben niet de mogelijkheid de Grieken er onder dwang uit te zetten. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

15.46 uur: Papandreou zou gaan praten met parlementsleden

Volgens zijn woordvoerder heeft Papandreou om 16.00 een ontmoeting met de parlementsleden van zijn partij.
Daarna zal hij een toespraak geven in het parlement. Niet duidelijk is hoe laat dat zal zijn. Volgens bronnen rond de premier zal het referendum over het Europese noodfonds niet doorgaan. Over de positie van Papandreou zelf gaan verschillende berichten. Er wordt gezegd dat hij zou aftreden, maar een woordvoerder van de premier ontkent dat.

15.37 uur: Conny Keessen over crisisoverleg

Correspondent Conny Keessen volgt het crisisoverleg in Athene op de voet.

15.33 uur: Binnenkomsten regeringsleiders in Cannes

Regeringsleiders uit de hele wereld zitten al uren bij elkaar in het Franse Cannes. Officieel staat daar de Griekse crisis niet op de agenda, maar het zal de gesprekken toch domineren.

15.27 uur: Samenstelling Grieks parlement

Premier Papandreou heeft nog maar een hele smalle meerderheid in zijn eigen parlement. Op dit moment heeft hij 152 zetels, met 300 leden in het parlement. Veel leden van zijn partij Pasok lijken ook tegen het referendum dat hij voorstelt. Morgen is er een vertrouwensstemming in het Griekse parlement.

amenstelling Grieks parlement

15.15 uur: Griekse uittreding niet in verdrag

Gwen ter Horst, redacteur van de NOS in Brussel, volgt de eerste persconferentie van Mario Draghi als baas van de Europese Centrale Bank (ECB). Draghi krijgt vooral vragen over een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone. Zijn enige antwoord: "It is not in the treaty", dat staat niet in het verdrag.

15.11 uur: Radio 1-journaal

De PvdA wil weten wat de gevolgen van een Grieks faillissement voor Nederland zijn. Straks in het Radio1-journaal na vijf uur schetsen we de mogelijke scenario's met Allard Bruinshoofd van de Rabobank.

15.04 uur: Wall Street stijgt

Net als de Europese beurzen opent Wall Street op winst. De Amerikaanse beursindex opent 1% hoger. Beleggers hopen dat een nieuwe Griekse regering afziet van een referendum. Ze zouden dan al veel sneller in kunnen stemmen met het Griekse hulppakket.

Ondertussen gaan de Europese beurzen ook omhoog, maar dat komt vooral door het rentebesluit van de ECB. De rente is met een kwart procent verlaagd naar 1,25 procent.

15.00 uur: "Papandreou stemt in met overgangsregering"

De Griekse staatstelevisie meldt dat premier Papandreou zou instemmen met een overgangsregering.

14.57 uur: Griekse regering wil praten over noodregering

De Griekse regering zou bereid zijn om met de oppositie te praten over een tijdelijke noodregering. Dat heeft een woordvoerder van de regering gezegd. Verschillende Griekse parlementsleden, van de oppositie en van de meerderheid, hebben opgeroepen tot zo'n noodregering.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio