NOS NieuwsAangepast

Cubaan mag huis kopen of verkopen

Cubanen mogen vanaf volgende week huizen kopen en verkopen. President Raúl Castro hoopt daarmee de Cubaanse economie een oppepper te geven.

Sinds de communistische revolutie in 1959 was handel in onroerend goed op Cuba vrijwel onmogelijk. Wie een huis wilde kopen of verkopen, moest dat doen via een ingewikkeld ruilhandelsysteem of op de zwarte markt.

Scheiding

Veel huiseigenaren raakten hun onroerend goed kwijt omdat Fidel Castro een wet invoerde waarin de mensen die in een huis woonden daarvan de eigenaar werden. Het verbod op het verkopen zorgde ook voor problemen voor gescheiden stellen. Die waren vaak gedwongen om ondanks hun scheiding samen in hetzelfde huis te blijven wonen.

De nieuwe wet geldt alleen voor mensen die permanent op Cuba wonen. Buitenlanders kunnen geen huis op het eiland kopen. Cubanen die het kunnen betalen, mogen voortaan een huis in de stad en een huis op het platteland bezitten.

Hervormingen

Sinds Raúl Castro vijf jaar geleden de macht overnam van zijn broer Fidel, heeft hij al meer hervormingen doorgevoerd. Zo kunnen Cubanen nu makkelijker een eigen bedrijf beginnen.

Sinds vorige maand mogen ze ook nieuwe auto's kopen, hoewel daar zoveel restricties aan verbonden zijn dat het in de praktijk voor de gemiddelde Cubaan nog steeds niet mogelijk is.

In april is ook gesproken over het toestaan van buitenlandse reizen. Maar behalve wat vage voorstellen is daar sindsdien niets meer over gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl