NOS NieuwsAangepast

NPO presenteert fusieplan omroepen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is het eens geworden over een fusieplan. In het plan gaat de KRO samen met de NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN.

Omroep MAX, de EO en de VPRO blijven op zichzelf en de NOS en de NTR, die geen leden hebben, blijven ook zelfstandig. De achterban van de omroepen moet nog wel met het plan instemmen.

Eenvoudiger

"Het belang van de kijker en luisteraar staat voor ons voorop", zegt NPO-voorzitter Henk Hagoort. "Met dit model wordt 'Hilversum' eenvoudiger georganiseerd, zodat er meer geld en tijd kan worden besteed aan waar het om gaat: goede programma's maken voor een breed publiek."

"Het is duidelijk dat deze hervorming van het bestel veel vraagt van de omroepen. Maar ik hoop dat iedereen beseft dat vrijwillige fusies zorgen voor een duurzaam bestel, dat het hele Nederlandse publiek het beste bedient", zegt Hagoort.

Minister

Minister Marja Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had de omroepen tot half november de tijd gegeven om met een fusieplan te komen. Anders zou ze zelf gaan bepalen wie met wie moet samengaan.

Het nieuwe omroepmodel moet in 2016 zijn ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl