NOS NieuwsAangepast

NAVO bereid tot ondersteuning Libië

De NAVO zal Libië blijven ondersteunen bij de wederopbouw als het land dat wil. Dat maakte secretaris-generaal Rasmussen bekend tijdens zijn maandelijkse persconferentie. De NAVO beëindigde maandag de missie in Libië.

Volgens Rasmussen zou de NAVO kunnen helpen bij het opzetten van een ministerie van Defensie. De Deen zei verder dat er nog geen officieel verzoek ligt van de Libische overgangsregering (NTC).

De leider van de NTC, Mustafa Abdel Jalil, had de NAVO eerder gevraagd om missie pas aan het einde van dit jaar te beëindigen. Hij wilde dat de NAVO zou helpen om aanhangers van de gedode leider Kadhafi te beletten het land te verlaten.

Oorlogsmisdaden

Rasmussen verklaarde nogmaals dat de NAVO in Libië "het juiste heeft gedaan, op de juiste manier". Tijdens de maandenlange operatie in Libië zouden geen burgers zijn omgekomen en is de bijkomende schade door de acties van de NAVO beperkt gebleven.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Ocampo, zei woensdag dat het Hof mogelijk oorlogsmisdaden van de NAVO in Libië gaat onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl