NOS NieuwsAangepast

Obama: G20 moet eurocrisis oplossen

President Obama heeft voorafgaand aan de G20-topconferentie in Cannes gezegd dat de wereldleiders de financiële crisis in Europa moeten oplossen.

De EU heeft al enkele belangrijke stappen genomen, zei Obama, "maar veel details moeten nog worden uitgewerkt". Griekenland en de euro staan hoog op de agenda van het topoverleg.

"We kijken hoe wij kunnen bijdragen", zei Obama, maar hij noemde geen concrete maatregelen. De G20-top begint vanmiddag met een werklunch.

Belasting

Sarkozy zinspeelde er ook op dat hij en Obama het eens zijn over een manier om de financiële wereld te laten bijdragen aan het herstel.

De Franse president zou graag een belasting zien op financiële transcacties, al ziet Obama er meer in om de grote banken meer te laten betalen.

Beiden zeiden te streven naar eenheid binnen de G20. De EU en het IMF hebben besloten dat Griekenland pas na het referendum de toegezegde acht miljard euro krijgt.

Referendum

Vannacht zeiden bondskanselier Merkel en president Sarkozy voor het eerst dat de Grieken uit de euro kunnen stappen. Bij een eventueel Grieks referendum moet die vraag volgens hen de inzet zijn.

Een woordvoerder van de Europese Commissie benadrukt dat Griekenland alleen uit de euro kan stappen als het ook de EU verlaat.

Voorzitter Juncker van de groep van eurolanden heeft kritiek op de manier waarop Papandreou zijn voorstel over het referendum naar buiten heeft gebracht. "We hebben hem, zonder een echt verwijt te maken, erop gewezen dat hij zich ontrouw heeft gedragen", zei de Luxemburger voor het Duitse tv-station ZDF. Papandreou had het plan niet besproken toen hij vorige week met zijn collega's uit de eurozone vergaderde over het reddingspakket.

Juncker zegde Papandreou de wacht aan: "We zien graag dat Griekenland lid blijft, maar niet tegen elke prijs. Athene moet zich ook aan zijn verplichtingen houden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl