Strippenkaart is geschiedenis

Een strippenkaart»
Een strippenkaart Sander van der WEl / Flickr / Creative Commons - by nc sa

Na 31 jaar kan de strippenkaart niet meer gebruikt worden in het openbaar vervoer. Vanaf vandaag moet overal de ov-chipkaart gebruikt worden.

De ov-chipkaart werd vanaf 2009 geleidelijk ingevoerd. De provincies Noord-Brabant, Utrecht, Groningen en Drenthe waren de laatsten waar de strippenkaart nog kon worden gebruikt, maar ook zij zijn vanaf nu over.

In de bus, tram en metro is de ov-kaart daarmee onmisbaar geworden. In de trein kan nog wel met strippen gereisd worden, tot begin volgend jaar.

Versplinterd

De strippenkaart werd in 1980 ingevoerd in Nederland. Voor die tijd was de kaartverkoop versplinterd over alle verschillende vervoersbedrijven.

Jaarlijks werden er zo'n 100 miljoen van verkocht. De prijs steeg in de loop der jaren van 5 gulden (2,20 euro) naar 7,70 euro.

Opletten

Directeur Roodvoets van Vervoersbewijzen Nederland, het bedrijf achter de strippenkaart, denkt dat de overgang even wennen zal zijn. Aan een ov-chipkaart kun je immers niet meteen zien hoeveel er nog op staat.

"Bij de strippenkaart wist je waar je aantoe was, wanneer je een nieuwe moest kopen", zegt hij. "Met de ov-kaart moet je zelf in de gaten houden of het saldo toereikend is."

Toch ziet hij ook grote voordelen: "Wat tarieven betreft, is de ov-chipkaart een stuk flexibeler. Nu kan iedere regio zijn eigen kilometerprijs bepalen, de prijs van de strippenkaart werd van bovenaf vastgesteld."

Rouw

De strippenkaart zal vanmorgen symbolisch ten grave worden gedragen door Rover. Met de rouwplechtigheid bij het kantoor achter de ov-chipkaart wil de reizigersorganisatie duidelijk maken dat er nog altijd zorgen bestaan over het systeem. Zo zou de kaart nog altijd fraudegevoelig zijn.

Het bedrijf van Roodvoets, VBN, zal per 1 januari ophouden te bestaan.

Deel deze pagina

Video

Strippenkaart nu echt verleden tijd

Hij is nu echt verleden tijd: de strippenkaart. Reizigers in het hele land kunnen vanaf vandaag alleen nog met de ov-chipkaart bus,... tram en metro in.

Audio

  • Nooit meer een strippenkaart: deel 1 Vandaag kun je hem echt niet meer gebruiken: de strippenkaart. De laatste vier provincies moeten er nu ook aan geloven.... Verslaggever Joris van de Kerkhof.
  • Nooit meer een strippenkaart: deel 2 Vandaag kun je hem echt niet meer gebruiken: de strippenkaart. De laatste vier provincies moeten er nu ook aan geloven.... Verslaggever Joris van de Kerkhof.
  • Nooit meer een strippenkaart: deel 3 Vandaag kun je hem echt niet meer gebruiken: de strippenkaart. De laatste vier provincies moeten er nu ook aan geloven.... Verslaggever Joris van de Kerkhof.
  • Nooit meer een strippenkaart: deel 4 Vandaag kun je hem echt niet meer gebruiken: de strippenkaart. De laatste vier provincies moeten er nu ook aan geloven.... Verslaggever Joris van de Kerkhof.
  • Nooit meer een strippenkaart: deel 5 Vandaag kun je hem echt niet meer gebruiken: de strippenkaart. De laatste vier provincies moeten er nu ook aan geloven.... Verslaggever Joris van de Kerkhof.
  • Nooit meer een strippenkaart: deel 6 Vandaag kun je hem echt niet meer gebruiken: de strippenkaart. De laatste vier provincies moeten er nu ook aan geloven.... Verslaggever Joris van de Kerkhof.

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 228 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 347 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1707 keer afgespeeld

Meer video en audio