NOS NieuwsAangepast

Occupy legt grote haven VS lam

Duizenden Occupy-betogers hebben de haven van de Californische stad Oakland lamgelegd. Zo'n 3000 demonstranten blokkeerden de toegangswegen tot het gebied en liepen het terrein op.

De havenautoriteiten zeggen dat de demonstranten het onmogelijk maken het scheepvaartverkeer veilig door te laten gaan. Daarom werd besloten het werk stil te leggen.

Oakland is de vijfde havenstad van de Verenigde Staten. Elk jaar wordt er zo'n 40 miljard dollar aan goederen doorgevoerd.

Punt gemaakt

De organisatie zei vooral te willen laten zien waartoe de beweging in staat is. Nadat de menigte erin was geslaagd de haven stil te leggen, riepen protestleiders op het terrein weer te verlaten.

Doordat sommige leden van de harde kern achterbleven, kon de haven echter nog niet meteen weer opgestart worden.

Staking

De actie in Oakland wordt gezien als een escalatie van de demonstraties van de Occupy-beweging. Tot nu toe werd er vooral geprotesteerd met bezettingen van openbare ruimtes en marsen.

De organisatie had in Oakland opgeroepen tot een algemene staking om te protesteren tegen het geweld dat de politie vorige week gebruikte tegen de demonstranten. Een 24-jarige Irak-veteraan raakte toen zwaargewond doordat hij een traangasgranaat tegen zijn hoofd kreeg.

Hoewel de staking gesteund werd door enkele tientallen vakbondsleden, weigerden de vakbonden de oproep over te nemen. Wel zeiden ze de bezwaren tegen het kapitalisme van de Occupy-beweging te delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl