NOS NieuwsAangepast

Witte Huis 'teleurgesteld' in Israël

Het Witte Huis heeft uitzonderlijk harde kritiek geleverd op de plannen van Israël om nieuwe huizen te bouwen in bezet Palestijnse gebied. Een woordvoerder van president Obama zei "bijzonder teleurgesteld" te zijn, al volgen er geen maatregelen.

"Unilaterale acties werken onderhandelingen tegen. Een redelijke en noodzakelijke overeenkomst tussen de beide partijen komt hiermee niet dichterbij", aldus het Witte Huis.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat "dit het vredesproces de verkeerde kant op stuurt".

Rosenthal bezorgd

Minister Rosenthal zegt bezorgd te zijn over het besluit van Israël om bouwplannen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever versneld uit te voeren. Hij roept de regering op dat voornemen te herroepen.

Ook wil hij dat Israël van het besluit terugkomt douaneheffingen en andere belastingen niet meer door te sluizen naar de Palestijnen. De VS stelt dat die betalingen nodig zijn voor een stabiele Palestijnse staat.

VN

Rosenthal, die in Egypte is, zei erbij dat hij ook bezorgd is over eenzijdige acties van de Palestijnen. Hij noemde het feit dat de Palestijnen het plan doorzetten om lid te worden van de VN.

De Israëlische president Netanyahu kondigde de bouwplannen aan nadat Palestina was goedgekeurd als lid van Unesco, de cultuurorganisatie van de VN. Volgens hem zijn de plannen "het goed recht en een plicht" van Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl