NOS NieuwsAangepast

Papandreou op matje bij Sarkozy en Merkel

Aan de vooravond van de G20 in het Zuid-Franse Cannes is spoedoverleg gaande. De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel zijn in gesprek met de Griekse premier Papandreou over zijn plan een referendum te houden over het reddingsplan voor zijn land.

De G20-top, de bijeenkomst van de 20 grootste industrielanden die morgen officieel begint, gaat over de wereldwijde financiële crisis. Vooraf aan het gesprek met Papandreou hadden de Franse en Duitse leider al overleg gehad hoe dit gesprek aan te pakken.

In gevaar gebracht

Eerder vandaag sprak de voorzitter van de Europese commissie Barosso al zijn verbazing uit over het plan van de Grieken. "Als Griekenland de hulpprogramma's van de Europese Unie en het IMF niet steunt, zullen de Griekse burger nog veel meer pijn voelen, vooral de kwetsbaren", aldus Barosso.

Europa is zo ontstemd over de Griekse actie dat de kans zelfs bestaat dat de Europese landen helemaal geen geld meer naar de Grieken overmaken.

Volgens Europa-correspondent Chris Ostendorf heeft Papandreou met zijn plan de euro in gevaar gebracht. "Dat klinkt dramatisch, maar dat is zo. Italië betaalt op dit moment torenhoge rentes op de staatsschuld. Met dank aan Griekenland."

Marktomstandigheden

In Griekenland zelf is het kabinet verdeeld over het idee een referendum te houden over het reddingsplan. Vrijdag stemt het parlement over het plan.

Sinds het bekend worden van de plannen lijkt het Europese noodfonds EFSF zelf niet meer vertrouwd te worden door investeerders. Het noodfonds heeft besloten om een veiling van schuldpapier op te schorten. Volgens een woordvoerder van het fonds zijn de marktomstandigheden op dit moment te slecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl