NOS NieuwsAangepast

'Rijk speelde het liefst boeven'

Slechteriken spelen voor de camera. Dat deed Rijk de Gooyer het liefst, zegt vriend Maarten Spanjer op het overlijden van de theaterman en komiek. Maar acteur zijn was volgens Spanjer niet eens het grootste talent van De Gooyer. Dat was verhalen vertellen, aldus Spanjer in een gesprek met de NOS.

"Maar dat was vooral buiten de camera", vertelt Spanjer. "Voor de camera vond ik hem als filmacteur het grootste talent. Hij was ook niet zo'n theaterman. Hij vond theater maar een zwart gat. Hij had meer met film."

Volgens Spanjer was De Gooyer het meest trots op de film De Inbreker, zijn grote doorbraak. "Hij speelde daarin een inbreker, een rol die hem op het lijf was geschreven. Hij had ook wel iets met de onderwereld."

En met onsympathieke rollen, vervolgt Spanjer. "Johnny Kraaijkamp (jarenlang De Gooyers partner, red.) wilde altijd het publiek behagen, die zocht altijd sympathieke rollen, Rijk wilde juist geen sympathieke rollen spelen. Hij vond sympathieke rollen niet interessant, eenduidige karakters, hij wilde het liefst boeven spelen of sadisten."

Lak aan poeha

Volgens tv-presentator en auteur Cornald Maas was Rijk de Gooyer een groot acteur, twitterde hij. "Authentiek, tegendraads, lak aan poeha en conventies - in een (entertainment)wereld die nogal nep kan zijn." Maas bewonderde De Gooyer, zo schrijft hij, onder meer omdat de acteur tot op het laatst de lust had om te acteren. En verder: "Johnny en Rijk: voor eeuwig Een paar apart nu: in hemelse sferen."

Acteur en cabaretier Kasper van Kooten spreekt op zijn Twitter de hoop uit dat De Gooyer "levendig" zal rusten.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden twittert dat hij vaak om De Gooyer heeft gelachen. Hij hoopt dat De Gooyer een rustige dood heeft gehad.

De jonge zanger, danser en acteur William Spaaij: "Nadat Johnny er vandoor ging, vindt nu ook onze lieve Rijk het prima."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl